23948sdkhjf

Midtjyde vandt EM for lastbilschauffører

25 konkurrenter blev fejet af banen da den 32-årige midtjyde fra Tørring vandt EM i Scanias Young European Truck Driver chaufførkonkurrence.
Den 32-årige chauffør og vognmand Lars Søndergård fra Aale Vognmandsforretning ved Tørring i Midtjylland vandt i weekenden EM i Scanias ’Young European Truck Driver’ chaufførkonkurrence.

- Jeg kan næsten ikke tro det, var Lars Søndergaards første ord til pressen, da han stod ud af lastbilen som vinder efter en spændende finaledyst..

Før Lars Søndergaard lørdag kunne løfte pokalen og blive hyldet af de mange tilskuere, der var mødt frem for at følge dysten på Scanias chassisfabrik-område, havde han slået 25 konkurrenter fra hele Europa af banen.

Det var en yderst fokuseret og rolig Lars, der startede sin kvalifikationsrunde fredag morgen. Her skulle han bl.a. dyste mod de andre finalister i disciplinerne lastsikring/surring, førstehjælp, check af lastbil før kørsel samt defensiv og økonomikørsel. Og så blev han også testet i sin viden omkring, hvordan manglende søvn og rusmidler kan påvirke opmærksomheden under kørsel.

Fredag aften blev det offentliggjort, at Lars havde placeret sig i midten af feltet. Det var et godt udgangspunkt, da de point han havde opnået i løbet af dagen sammen med den manøvrekørsel, som han om lørdagen skulle starte ud med, ville være udslagsgivende for, hvem der kunne fortsætte i finalen. Efter manøvrekørslen skulle der nemlig udskilles otte deltagere.

Lørdag morgen var Lars på banen som den første i den såkaldte ”Combo” øvelse, som går ud på at manøvrere sin lastbil præcist og uden fejl og på tid gennem flere snævre passager. Han kom gennem dysten med 0 fejl og med en ganske hurtig tid, hvilket placerede ham i top-5.

Før Lars kom til finalen i Sverige havde han været i skarp træning på Scanias Driver Academy i Kolding under kyndig vejledning af Scanias egne chauffør-coach’es Jens Bækgaard og Søren Danielsen.

- Jeg følte mig ikke så nervøs, for jeg ved, at min stærke side er manøvrekørsel, og det har jeg øvet rigtig meget, fortæller Lars.

Næste disciplin hed ”Sluk ilden”. Her blev Lars udsat for en simuleret ulykke med en bil, som var gået i brand. Konkurrencen gik ud på at teste, om deltagerne kunne handle korrekt, hvis de bliver udsat for en lignende ulykke i deres daglige arbejde; først sikre ulykkesstedet og så få slukket branden i en fart, inden han skulle bakke gennem fem kegler. Konkurrencen var en såkaldt ”vind eller forsvind” konkurrence, og efter en hård dyst mod Grækenland lykkedes det Lars, at komme først i mål. Dermed var vejen banet til næste ”Vind eller forsvind” konkurrence, nemlig ”Knock the King” disciplinen, hvor han skulle møde to af favoritterne fra Frankrig og Italien.

Holdt hovedet koldt
- Frankrig og Italien var blandt de bedst seedede lande i YETD-finalen, og begge deltagere har været med før, så jeg tænkte da lidt over det, inden konkurrencen startede. Men da vi først var i gang, tænkte jeg kun på at vinde, fortæller Lars.

Lars vandt manøvredisciplinen suverænt, og nu var han så videre til den endelige finaledyst, nemlig Super Z-banen, hvor han skulle igennem endnu en manøvreøvelse med en masse forhindringer. Her skulle han dyste mod Schweiz og Tyskland, som også havde kæmpet sig til finalen efter overlegne indsatser. Lars vandt, og dermed var titlen som Europas bedste chauffør i hus.

- Jeg kunne se i sidespejlet, at finalen var meget tæt. Da jeg væltede en forkert kegle i en af kegleformationerne var min første tanke, at nu var det slut. Men jeg hoppede ud, satte keglen på plads, fortsatte og vandt, fortæller Lars.

På trods af stor skuffelse hos de to andre finalister, modtog han store lykønskninger fra begge.

- Jeg under ham det, for han er en virkelig dygtig chauffør, og så er han bare en rigtig flink mand, lød det fra den tyske finalist Patrick Schildmann efter Lars’ sejr.

En ny lastbil til virksomheden

Førstepræmien i den europæiske finale er en helt ny Scania til en værdi af 750.000 kr.

- Jeg har jo allerede to Scania, en G 400 og en R 480 Så den 3. Scania skal måske være en V8, griner han.

Lars vej til finalen
I alt 375 tilmeldte deltog i den danske Young European Truck Driver konkurrence. Otte chauffører under 35 år kvalificerede sig til den danske finale i gennem en række udtagelseskonkurrencer hos de lokale Scania-forhandlere over hele Danmark i løbet af foråret 2014. I finalen, som blev afholdt på Ishøj Truck Show i sommeren 2014 vandt han overlegent over alle konkurrenter, hvilket gav ham adgang til den europæiske finale.

Det var 2. gang, at Lars Søndergård deltog i Young European Truck Driver. I 2012 sluttede han på en flot 2. plads.

- Denne gang tog jeg afsted for at vinde, fortæller Lars på sin pæne ydmyge facon.