23948sdkhjf

Sådan er de norske mindsteløns-regler

Regler om mindsteløn for chauffører trækder i kraft i Norge den 1. juli 2015.
Det norske udvalg for arbejdsløn (Tariffnemda) har vedtaget en forskrift, der indebærer, at det fra 1. juli 2015 vil være obligatorisk at betale lastbilchauffører, der kører køretøjer med en totalvægt på over 3,5 tons, en mindsteløn på 158,32 norske kroner i timen som supplement til diætpenge pr. planlagt overnatning.

Lønnen svarer til cirka 135 danske kroner, men afhænger af kursen på norske kroner, som kan variere fra dag til dag.

Diætsatsen bør som minimum være den sats, som de norske myndigheder godkender som skattefri. Den er i øjeblikket 307 norske kroner. Det svarer til cirka 262 danske kroner – afhængig af den norske kronekurs. Der skal betales en tredjedel sats for hver otte timers periode, oplyser DTL.

Gælder ikke udenlandske firmaer

Forskriften gælder generelt ikke, hvis bestilleren af den indenlandske transport (cabotage) eller grænseoverskridende transport er etableret i udlandet.

Forskriften gælder generelt ikke firmakørsel, eller hvis lærlinge eller chauffører understøttes af social sikring.

Nedenfor er anført konkrete situationer, som afgør, om forskriften er gældende eller ikke gældende:

Her gælder forskriften ikke

Forskriften om mindsteløn gælder ikke, hvis:

1. En lastbil (norsk eller udenlandsk) ankommer fra udlandet til en terminal, et lager eller en importvirksomhed, og forsendelsen leveres gratis til transport, og transporten er bestilt i udlandet.

2. En lastbil (norsk eller udenlandsk) pålæsser i Norge og krydser grænsen for at aflæsse, og transporten er bestilt i udlandet.

3. En udenlandsk lastbil ankommer fra udlandet, aflæsser på en terminal i Norge (international forsendelse) og pålæsser til en ny transportopgave til en anden destination i Norge (cabotage), og begge opgaver er bestilt i udlandet.

4. En lastbil (norsk eller udenlandsk) ankommer fra udlandet, aflæsser på en terminal og pålæsser stykgods med mange forsendelser fra mange norske modtagere til eksport, men bestilleren af transporten er udenlandsk.

Her gælder forskriften

Forskriften om mindsteløn gælder, hvis:
5. En lastbil (norsk eller udenlandsk), der transporterer gods indenlandsk eller som cabotage, og transportopgaven er bestilt i Norge.

6. En lastbil (norsk eller udenlandsk), der transporterer gods over grænsen, og transporten er bestilt i Norge.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156