23948sdkhjf

ITD: Vognmænd skal passe på med lønudregninger

Meget tvivlsomt om diæter kan medregnes i forhold til den norske mindsteløn, vurderer ITDs jurister.
Norsk mindsteløn. Jurister hos Brancheorganisationen for den danske vejgodstransport, ITD, sætter nu spørgsmålstegn ved, om man kan medregne diæter i den norske mindsteløn. Er det tilfældet, skal danske vognmand være ekstra påpasselig i forhold til, hvordan de udregner timelønnen for transporterne.

Myndigheden på området, Tarifnævnet i Norge, har selv tidligere udtalt til kontrolmyndigheden, det norske Arbeidstilsyn, at diæter ikke kan tælle med:

- Som vi læser det, er det kun vederlag, som man i praksis regner som en del af lønnen, og som indgår i beregningsgrundlaget for skat, feriepenge og sociale ydelser, som kan træde i stedet for mindstelønnen, fortæller ITD’s juridiske ekspert på området, Maria Feldberg.

Hun henviser til tarifnævnets tidligere udtalelse fra 2011 og 2013. Da der ikke beregnes skat, feriepenge med videre af diæter, er det tvivlsomt om de norske myndigheder vil godtage, at den højere danske diætsats kan kompensere for en lavere timeløn.

- De norske myndigheder skriver helt specifikt, at ydelser til dækning af udgifter forbundet med kost, logi og rejse ikke tæller med, forklarer Maria Feldberg.

IDT: Kørsel kan tælle med
Hvis de norske myndigheder ikke godkender, at diæter kan kompensere for en lavere timeløn, betyder det, at chaufføren skal have en timeløn på 158,32 norske kroner uden diæter. Det betyder dog samtidig, at visse lønydelser, som normalt regnes som en del af lønnen, og som der betales skat af og beregnes feriepenge af, kan medregnes i timelønnen. Således vil en kilometerbetaling efter ITD’s fortolkning kunne medregnes i timelønnen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126