23948sdkhjf

Sådan bliver Scandlines-færgerne færdige

Fra skandale til succes. Scandlines og Fayard har måtte improvisere under ombygningen af de to nye færger til Gedser-Rostock-ruten.
Til september kommer den første af rederiets to nye færger - “Berlin” - i søen på prøvetur. Den bliver sat ind på ruten Gedser-Rostock sidst i oktober. Et par måneder efter kommer søsterskibet “Copenhagen”.
De to nye færger vil kunne rumme væsentligt flere biler og lastbiler end de nuværende. De er miljøvenlige, da de sejler på både diesel og batteri (hybrid). De er hurtige. Alle glæder sig til dem.

Umiddelbart lyder det som en succeshistorie, men i virkeligheden er det en fem år lang lidelseshistorie, der startede med, at færgerne skulle bygges på P+S Værft i Stralsund. Værftet gik konkurs før færgerne var færdigbygget.

Efter konkursbehandling og retssag kom færgerne til værftet Fayard i Odense for at blive færdigbygget. Det viste sig, at de skulle bygges helt om. Ombygningen er ved at være til ende nu. I næste måned skal den første færge prøvesejles.

Projektchefer: Vi måtte improvisere

- Det har ikke været en enkel proces. Vi har måttet improvisere, efterhånden som vi arbejdede os gennem færgerne. Der lå ikke noget færdigt design, da vi gik i gang. Vi blev nødt til at tage det skridt for skridt, fortæller Bjørn Wienigk, projektchef fra Fayard.

Han sekunderes af Scandlines' projektchef, Lars Jordt:
- Vi fandt flere nye udfordringer under processen. Det er det projekt, som jeg har arbejdet længst tid med overhovedet, og nu glæder jeg mig til, at vi bliver færdige, siger Lars Jordt, projektchef fra Scandlines.

Alt for meget stål

Færgerne er bygget med umådeholden brug af tunge stålplader, så de endte med at have 700 ton overvægt hver. Det skete på det daværende P+S Værft i Stralsund i Tyskland, som efterfølgende gik konkurs.

Fayard har måttet fjerne 2.000 ton stål fra hver af færgerne og igen opbygget 1300 ton. En stor del af de øverste dæk er fjernet og bygget op igen i en slankere udgave.

Scandlines havde planlagt at genopbygge en del af færgerne i aluminium for at komme ned i vægt, men det viste sig ikke at være nødvendigt. I de færdige færger er det derfor kun helikopter-landingsplatformen, som er lavet i aluminium.

Nye el-ledninger

Et af de største delprojekter i ombygningen af færgerne har været en komplet nyinstallering af alle ledninger.

- De elektriske systemer var et stort problem, siger Lars Jordt.

- Det tyske værft havde blandet signalkabler med powerkabler. Det må man ikke. Vi risikerer groft sagt, at når vi starter kaffemaskinen, så drejer roret. Vi havde påpeget problemet over for P+S værftet, men de lyttede ikke.

- Der var faktisk den samme fejl, der var årsag til, at man måtte aflyse åbningen af Berlins nye lufthavn. Man MÅ IKKE blande signal- og powerkabler.

- Nu er kabelføringen blevet forenklet og rationaliseret. P+S Værftet havde trukket 540 km kabel i hver af færgerne. Det var væsentligt mere end nødvendigt. Med den nye kabelføring kommer vi ned på godt 400 kilometer kabel.

Måtte justere kontrakten løbende

Det har taget et år at ombygge de to færger. I kraft af at der hele tiden har skullet tages nye beslutninger, har Scandlines løbende måttet justere kontrakten med Fayard; men det har ikke været et problem. De to selskaber kender hinanden meget godt. Scandlines har i flere årtier brugt Fayard til at reparere og vedligeholde sine skibe.

- Fayard er et reparationsværft, og de er meget mere fleksible end et nybygningsværft. De er vant til, at man løbende laver ændringer. Det gør det mere enkelt for os at arbejde med, siger Lars Jordt.

De mange ændringer, der har skullet gennemføres på færgerne, har krævet, at Scandlines har været på værftet på Lindø med hele 20 teknikere og eksperter.

I juni har 600-700 mand arbejdet intensivt med at færdiggøre det indvendige i færgerne. Og nu - efter fem års byggeforløb skal “Berlin” ud på søen i september.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.33