23948sdkhjf

Danmark kræver lov og orden i social vejpakke

Danmarks største krav til EU's kommende vejpakke er en klar fortolkning af cabotage og køre/hviletid.
EU-kommissionen forbereder en såkaldt vejpakke, der fremlægges til oktober. Det omfatter 72 procent af den europæiske landtransport, men konkrete indhold er endnu diffust og holdes på overskriftsform.

Listen over områder, som kommissionen vil undersøge og effektivisere for at skabe lige markedsvilkår, omfatter arbejdstid, køre/hviletid, uddannelse af chauffører, international godskørsel, det indre transportmarked og fælles betingelser for vognmandstilladelser.

Cabotage nævnes ikke i oplægget, men så let slipper EU's transportkommissær Violeta Bulc ikke. Danmarks transportminister Hans Chr. Schmidts største ønske er netop klare og enkle regler for arbejdstagere og arbejdsgivere samt lige adgang til det indre marked for transport af gods.

- Så vil virksomhederne og deres chauffører kunne bruge mindre tid på at administrere sig selv og mere tid på at drive forretning, erklærer Hans Chr. Schmidt.
Derfor er hans hovedbudskab i EU: Skab klare cabotagefortolkninger og fælles fortolkning af reglerne for pauser og det ugentlige hvil.

Uvist hvad Bulc kommer med

- Det er endnu uvist, hvad EU-kommissionens udspil i forhold til reglerne om international godskørsel, herunder cabotage, konkret vil gå ud på. Det forventes dog med stor sandsynlighed at have fokus på mere entydige regler, der kan sikre ens håndhævelse, oplyser Hans Chr. Schmidt i en orientering til Folketingets europaudvalg.

Videre forventer han, at kommissionen vil tage initiativer mod protektionistiske tiltag, som er set hos flere medlemslande angående kørehviletid.

Dagligt 10.000 overtrædelser

Under gennemførelsen af blandt andet et fælles elektronisk register konstaterede EU-kommissionen, at der blev begået 3,9 millioner overtrædelser af køre/hviletiden i 2011-12.

EU-kommissionen stiller medlemslandene to spørgsmål:
1. Skal lovgivningen gøres mere klar for at opnå en ensartet fortolkning i hele EU?
2. Hvilke udfordringer oplever medlemslandene i håndhævelsen af reglerne, og hvad skal til for at sikre en ensartet håndhævelse?

Uens fortolkninger

Vejtransportens sociale aspekter var på dagsordenen i sidste måned, da de 28 EU-landes transportministre mødtes til et ordinært rådsmøde.

Hans Chr. Schmidt var blandt det store antal ministre, som pegede på forskellige tolkninger af reglerne for cabotage og køre/hviletider som et problem.

"Det underminerer de sociale standarder og skaber retsusikkerhed, når mange lastbilchauffører tilbringer den ugentlige hvileperiode i førerhuset på en rasteplads," konstaterede det luxembourgske formandskab i referatet.

Vejsidekontrol og postkassefirmaer

Ministrene var enige om flere vejsidekontroller og indsats mod de såkaldte postkassefirmaer. Altså mere håndhævelse og klar jura. Derimod er stemningen i ministerrådet ikke for en gennemgribende revison af de eksisterende regler.

Modstanden er særlig stor mod liberalisering af cabotagereglerne, så længe der er store forskelle i fortolkning og sociale standarder.

Nordic Logistics Association (NLA) fulgte ministerrådsmødet og noterede, at Letland fremhævede cabotagekørsel som afgørende for landet.

- Det er jo en ren tilståelsessag, som bekræfter, at nogle udnytter cabotage som en storskala forretningsmodel og ikke som enkeltstående ture, der udføres for at begrænse tomkørsel, lød kommentaren fra DTL's adm. dir Erik Østergaard.
Læs mere om: EU
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111