23948sdkhjf

Europæisk opsving er afgørende for dansk eksport

EU-Kommissionens økonomiske prognose for vinter 2016 viser fremgang i Europa, men der skal mere fart på Danmarks eksport, siger vicedirektør i DI
EU-Kommissionen offentliggjorde kl. 11:00 torsdag sin økonomiske prognose for vinter 2016 – og den er moderat positiv. EU kommissionen forventer en vækst i Europa på 1,7 procent i 2016 og 1,9 procent i 2017.

Gældskrisen og finanskrisen er endelig ved at have sluppet sit tag. Den europæiske økonomi er i bedring, og der er vækst i det meste af Europa. Tempoet er desværre ikke imponerende, siger vicedirektør i DI, Kent Damsgaard.

- Lav oliepris, lave renter, svag euro og faldende ledighed er ellers med til, at give økonomien et ekstra skub fremad. Men på trods af dette overstiger væksten i EU ikke to procent om året. Det er afgørende, at der bliver lavet strukturreformer, der kan forbedre europæisk vækst på længere sigt.

Der skal gang i eksporten
EU-landene køber tilsammen danske varer og tjenester for 570 milliarder kroner årligt. Og det er rigtig glædeligt, at den europæiske fremgang fortsætter. Skal Danmark høste de fulde gevinster, skal det dog også føre til flere eksportordrer til dansk erhvervsliv, siger Kent Damsgaard.

- På trods af 10 kvartaler med økonomisk fremgang, har vores eksport til EU desværre udviklet sig meget svagt over de seneste år. Danske eksportvirksomheder er i høj grad orienterede mod de europæisk markeder, og derfor har det afgørende betydning for dansk eksport, at vi får mere fart i salget til EU, siger han.

Underskud på næsten tre procent
EU-kommissionen forudser i sin vinterprognose for 2016 en vækst i dansk økonomi på 1,7 procent i 2016, og 1,9 procent i 2017.

-Jeg mener, at EU-kommissionens vurdering af væksten i dansk økonomi i 2016 er en smule optimistisk i lyset af den seneste udvikling. Både DI og vores medlemmer tror på fremgang i 2016 og 2017, men væksten bliver ikke prangende, siger vicedirektør i DI, Kent Damsgaard.

Han peger på, at EU-kommissionen skønner, at det offentlige underskud i år lander på 2,7 procent af BNP, og at det dermed er tæt på EU's tilladte grænse på 3 procent af BNP.

- Det understreger med al tydelighed nødvendigheden af at føre en stram finanspolitik og øge effektiviteten i den offentlige opgaveløsning. Det sidste kan bl.a. ske ved i højere grad at udsætte de offentlige opgaver for konkurrence fra private leverandører, siger han.

Kilde: DI Business

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157