23948sdkhjf

Kofangeren foran kan være en dræber

Tal viser, at der i 2014 var flere dræbte i ulykker, hvor bilister kørte op i bilen foran. Vejdirektoratet har netop lanceret en kampagne, som skal minde om at holde afstand
64% af danskerne synes, at det mest irriterende i trafikken er at have en bil liggende tæt op ad bagsmækken. Det viser en Gallup-undersøgelse, som Vejdirektoratet har fået udført.

​​Vi er midt i helligdagssæsonen, og når der er tæt trafik på vejene, er der større risiko for trafikulykker, især hvis man ikke holder afstand til de andre trafikanter.

- Vi kan se, at mange bagendekollisioner på motorvejen sker, når der er optakt til kødannelse. Hvis vi kører for tæt på hinanden, er der simpelthen ikke afstand nok til at nå at reagere, når bilisten foran træder hårdt på bremsen, siger Marianne Foldberg Steffensen, leder af Vejdirektoratets trafiksikkerhedsafdeling.

I 2014 blev 13 personer dræbt, 41 kom alvorligt til skade og 32 kom lettere til skade ved bagendekollisioner på motorveje, og det var usædvanligt mange. I årene før var der gennemsnitligt fem dræbte om året. I alt skete der 53 bagendekollisioner med personskade i 2014 på motorvejene, fordi der ikke var holdt sikker afstand.

Ulovligt at køre for tæt


Ud over at det er risikabelt at køre for tæt på en forankørende, er det også en overtrædelse af færdselsloven.

Afhængig af grovheden af overtrædelsen kan man risikere at få en bøde, et klip i kørekortet eller en betinget frakendelse af førerretten. Det skete sidste år for mere end 500 bilister.

- Mange bilister er ikke opmærksomme på, at de kører for tæt. Når politiets medarbejdere stopper bilister i trafikken og viser filmoptagelser af deres kørsel, bliver mange overraskede over, at de ikke holder tilstrækkelig afstand og dermed skaber farlige situationer, siger Erik Terp Jensen, chef for Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

- Det er vigtigt at understrege, at den tid som en bilist har til at reagere i trafikken, reduceres væsentligt, hvis man ikke holder tilstrækkelig afstand til den forankørende, slutter Erik Terp Jensen.

Politiet afholder hastighedskontrol i uge 18, som er den uge, hold afstand-kampagnen begynder. Politiet vil derfor benytte lejligheden til også holde et særligt øje med bilisternes afstand til de forankørende.

Vejdirektoratet gennemførte i 2015 en trafikantundersøgelse, hvor manglende afstand til den forankørende blev topscoreren på listen over, hvad der irriterer trafikanterne mest ved hinanden.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.102