23948sdkhjf

København indfører Euro 6

Kommunens egne køretøjer skal opfylde den højeste miljø-norm.

Københavns Kommune vil udelukkende købe tunge køretøjer over 3,5 ton, der opfylder EU’s nyeste motornorm, som for tiden er Euro 6.

Et enstemmigt miljø- og teknikudvalg står bag beslutningen, som dog skal godkendes af økonomiudvalget og borgerrepræsentationen, oplyser miljø- og teknikborgmester Morten Kabell (EL) i en pressemeddelelse.

Euro 6 reducerer udledningen af partikler med 65 procent og NOx med 89 procent i forhold til Euro 4, fremgår det af kommunens tekniske notat. Den mellemliggende Euro 5 reducerer blot NOx med 43 procent og har uændret partikelforurening.

Minimum Euro 5 ved udbud

Kommunen gør Euro 5 til minimumsstandard i kommende udbud af tjenesteydelser og anlægsopgaver inden for kommunens grænser. I 2019 vurderer kommunens forvaltninger, om kravet skal skærpes til Euro 6 ved kørselsudbud.

Om muligt skal der monteres partikelfiltre i kommunens lastbiler og busser frem mod 2020.

Euro 6 er allerede et europæisk lovkrav, når der skal købes nye lastbiler.

Fælles indkøb

Videre arbejder hovedstaden for en aftale med andre nordiske og nordeuropæiske byer om fællesindkøb af tunge køretøjer på alternative drivmidler. De pågældende storbyer er med i samarbejdet kaldet C40.

- Det skal være med til at skabe et større marked og presse priserne ned på lastbiler, der ikke bidrager til luftforureningen og samtidig nedbringer udledningen af CO2, skriver Morten Kabell.

Sænkede førerhuse

Endelig presser København sammen med London, Amsterdam, Wien, Berlin og andre storbyer på EU om større sikkerhedskrav til lastbilkørsel.

Byerne drøfter også fælles krav til indretningen af førerhusene ved indkøb af nye lastbiler og ved udbud af kørselsopgaver.

En undersøgelse fra Havarikommissionen påpeger, at sænkede førerhuse og større vinduespartier har en stor betydning for chaufførernes mulighed for at orientere sig og dermed undgå eksempelvis højresvingsulykker, fremhæver Morten Kabell.

 

 

 

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11