23948sdkhjf

Transportarbejdere har godt af at sidde ned

Jo længere tid transportarbejdere sidder ned på jobbet, jo færre smerter oplever de i nakke og skuldre

Nakke- og skuldersmerter er almindelig udbredt i befolkningen, men man ved ikke meget om, hvad arbejdsmiljøet betyder for udviklingen af smerterne. Langvarig siddetid på arbejdet er en mulighed selv for jobgrupper, som man typisk ikke anser for at have stillesiddende arbejde. Eksempelvis faglærte og ufaglærte gruppe med manuelt arbejde, skriver Magasinet Arbejdsmiljø.

I et nyt studie undersøgte forskere, om siddetid på arbejdet havde en sammenhæng med nakke- og skuldersmerter hos faglærte og ufaglærte med primært manuelt arbejde. I undersøgelsen deltog 625 rengørings-, produktions- og transportarbejdere i en periode på 12 måneder.

Medarbejdernes siddetid blev målt ved undersøgelsens start ved hjælp af små bevægelsessensorer, som medarbejderne bar direkte på kroppen.

Bevægelsessensorerne målte, hvor meget siddetid og hvor meget bevægelse der var i løbet af arbejdsdagen. Smerterne i nakke-skulder-regionen blev målt ved, at medarbejderne hver fjerde uge sendte en sms og angav deres smerteniveau på en skala fra 0 til 10.

Jo mere siddetid, jo færre smerter
Resultaterne viste, at jo mere siddetid medarbejderne havde på arbejdet, jo færre nakke- og skuldersmerter oplevede de i løbet af de 12 måneder. Et uventet resultat, mener en af forskerne:

– Grunden til, at resultatet er uventet, skyldes, at vi fra tidligere forskning ser, at stillesiddende arbejde kan øge medarbejderes muskel- og skeletsmerter. Men da de tidligere resultater er baseret på kontormedarbejdere, kan vi ikke gå ud fra, at det samme gælder for andre jobgrupper, og når siddetiden som i dette studie er målt rent teknisk, er det mere præcist, siger forsker Mette Korshøj fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Forskeren peger dog på, at der kan være en logisk forklaring på resultatet:

– Vores resultater kan være udtryk for, at medarbejderne i dette studie udfører et tungt eller hårdt arbejde, som for eksempel at løfte varer uhensigtsmæssigt i lastbilen eller stå i akavede stillinger under rengøring, hvilket kan medføre nakke- og skuldersmerter. Når de sidder ned, så er risikoen for nakke- og skuldersmerter derimod formentlig mindre, siger Mette Korshøj til Magasinet Arbejdsmiljø.

Artiklen er bragt i samarbejde med Magasinet Arbejdsmiljø

Kilde: Magasinet Arbejdsmiljø

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.265