23948sdkhjf

EUC: - Branchen må give os noget at arbejde med

EUC Lillebælt udbyder mentoruddannelse – men svigtende tilmelding fra branchens side er en kæp i hjulet

Direktør i SCT Transport Hanne Bødker-Petersen har her på Transportmagasinet slået på tromme for, at virksomheder og politikere arbejder sammen om at udvikle den bedst mulige erhvervsgrunduddannelse, som skal være en del af regeringens udspil om en samlet Forberedende Grunduddannelse.

I samme ombæring blev der delt ris ud til transportuddannelserne, som ifølge Hanne Bødker-Petersen ikke er gode nok til at facilitere de mentoruddannelser, der bliver nødvendige, hvis regeringens reform skal føres ud i livet. Hun oplever ganske enkelt, at mentoruddannelserne måske nok udbydes, men at der ikke er indhold i kurserne.

Det har nu fået Henrik Helios, der er uddannelsesleder på EUC Lillebælt, til at reagere. Han oplyser, at kurset skam bliver udbudt, men at man i januar måtte aflyse et hold på grund af for få tilmeldte – og at et hold i maj blev gennemført trods få deltagere.

- Uddannelsesinstitutionerne vil utroligt gerne hjælpe virksomhederne med opkvalificering, men virksomhederne skal også sørge for, at uddannelsesinstitutionerne får noget at arbejde med, siger han til Transportmagasinet.

Værktøjer til kommunikation
På mentoruddannelsen hos EUC Lillebælt lærer deltagerne om, hvad det vil sige at have en lærling, med alt hvad det indebærer af uddannelsesplaner og skoleforløb. Samtidig lægges der vægt på at give værktøjer til god kommunikation med de unge, og et indblik i, hvordan ungdomsgenerationen i dag skal håndteres.

Og transportuddannelserne er klar til at imødekomme regeringens ønske om et større fokus på mentorer, i hvert fald er Henrik Helios ikke i tvivl om, at man har ganske fin kapacitet til opgaven.

- Men det afhænger meget af efterspørgslen. Når vi taler om efteruddannelse og opkvalificering i det hele taget synes de fleste jo, at det er en god ide. Men når det så endelig kommer til at sende medarbejderen af sted, så bliver der pludselig nogle andre ting i hverdagen, der kan være med til at nedprioritere det. Og det er jo ærgerligt, for jeg tror, at hvis man sætter sig i lærlingens sted og giver dem en god oplevelse, vil det også være meget nemmere at fastholde dem i en ansættelse efterfølgende, siger Henrik Helios.

Flere faglærere på vej
Hos EUC Lillebælt har man indtil videre uddannet to hold faglærere, der kan facilitere mentoruddannelsen, så der er udsigt til, at uddannelsen kan afvikles flere steder rundt om i landet.

- Jeg kan forstå, at det er flere skoler, der gerne vil udbyde mentoruddannelsen, men som ikke har haft resurserne. Men nu er der efterhånden udlært nogle faglærere rundt omkring, så hvis efterspørgslen er der, er jeg sikker på, at uddannelserne vil følge trop, siger Henrik Helios.

Hos SCT Transport er de glade for, at uddannelsesstederne reagerer på omtalen.

- Jeg kan jo kun tale ud fra den oplevelse, vi hos SCT Transport har haft, og jeg synes, der er glædeligt, hvis transportuddannelserne vågner op til dåd på denne her baggrund, siger Hanne Bødker-Petersen.

Mentorerne er nøglen
Helt konkret har Hanne Bødker-Petersen oplevet, at hun havde fundet de kommende mentorer blandt sine medarbejdere, men ved henvendelse til et godkendt uddannelsessted fik at vide, at man måske nok var godkendt, men at kurset reelt kun afvikledes i Jylland – og kun, hvis hun selv kunne stille 12 mand høj fra virksomheden i de tre dage, forløbet varede.

Det ville for de fleste virksomheder være en udfordring at undvære så megen arbejdskraft, og især da i transportsektoren, mener Hanne Bødker-Petersen:

- Jeg synes, uddannelsesstederne burde komme mere ud i landet med det her tilbud, måske bryde det ned i mindre hold, så det ikke virker så uoverkommeligt. Hos SCT Transport vil vi det virkelig, og vi vil have mentorer på vores lærlinge, for det potentiale, der er i de unge i dag, bliver kun forløst, hvis de har en mentor på. Især hvis de ikke passer helt ind i det almindelige uddannelsessystem, og her er det vigtigt, at vi har en medarbejder, der har værktøjerne til at håndtere de unge – for det er ikke alle medarbejdere, der egner sig til den opgave, selvom de måske er nok så dygtige, forklarer hun.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.799