23948sdkhjf

Kreditklemmen rammer de små

Hver anden selvstændig får nej i banken, viser en undersøgelse fra de selvstændiges A-kasse, ASE.
Kreditklemmen trykker stadig de mindre virksomheder. Halvdelen af de virksomheder, der har været i banken efter kredit i det seneste år, er gået tomhændet derfra. Det afslører en undersøgelse, som Ase, der er organisation for selvstændige, har foretaget blandt 907 mindre virksomheder.

- Behovet for at kunne låne penge til drift og udvikling er usvækket, og der er potentielt meget store gevinster at hente ved at forbedre kreditmulighederne.

De nye initiativer, der før sommer blev lanceret i vækstpakken, er gode, men de rammer desværre forbi en stor del af de helt små virksomheder. Vi går glip af et stort vækstpotentiale her, siger ASEs direktør, Karsten Mølgaard Jensen.

ASEs måling viser, at cirka hver tredje af de små virksomheder har søgt finansiering i deres bank eller realkreditinstitut inden for det seneste år. Af disse har knap hver anden fået afvist ønsket om finansiering.

Rammer bredt

Ifølge Ase er der masser af gode og ikke nødvendigvis specielt risikable initiativer, som kræver kapital for at kunne blive sat i gang og dermed holdes tilbage af kreditklemmen. Men udfordringen rammer ikke kun de virksomheder, der har lånebehov.

- Kreditklemmen dæmper ikke kun aktivitetsniveauet i de virksomheder, der mangler kapital, men også hos en stor mængde af underleverandørerne.

- Hvis det lykkes at få løsnet op, er der mulighed for at sætte en positiv proces i gang, der spreder sig som ringe i vandet", siger Karsten Mølgaard Jensen.

Ifølge undersøgelsen er den hyppigste årsag til behovet for kapital at sikre den nuværende drift, mens den næst hyppigste årsag er at skaffe midler til udvikling.

Analysens resultater

Ÿ Næsten hver tredje mindre virksomhed har søgt finansiering i bank/realkredit inden for det seneste år.

Ÿ Seks procent har søgt finansiering andre steder.

Ÿ Knap halvdelen har fået afvist deres ønske om finansiering hos bank/realkredit.

Ÿ Lidt under 4 ud af 10 (38 procent) har fået afvist ønsket om finansiering andre steder end bank/realkredit.

Ÿ 18 procent vurderer, at de vil få behov for at låne penge i det kommende år.

Ÿ Flertallet har et lånebehov på under 500.000 kroner.

Ÿ Den hyppigste årsag til behovet for kapital er at sikre den nuværende drift (45 procent), mens den næst hyppigste årsag er at skaffe midler til udvikling (38 procent).

@$ID/[No paragraph style]:

Mere om Finansiering og Leasing på side 16-17
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125