23948sdkhjf

Lov stopper underskudsfirmaer

Privat gæld i personligt ejede firmaer skal afvikles i løbet af tre år. Det er indholdet af en lov, der bliver vedtaget med stort flertal i starten af september, og som kan ramme de små vognmandsfirmaer.
Selvstændige vognmænd får sværere ved at fortsætte driften, hvis de kører med underskud og er under den såkaldte virksomhedsskatteordning.

Der er bred opbakning i Folketinget til et lovindgreb, der fratager selvstændige muligheden for at bruge lavt beskattede midler til privatforbrug og gæld. Kun Liberal Alliance stemmer nej.

Landmænd og fiskere står forrest i protesterne, mens vognmandsorganisationerne holder lav profil. Det er nemlig også konkurrenceforvridende, hvis en virksomhed holdes i live af muligheden for skatteudskydelse. Det er holdningen hos både DTL og ITD.

Mellem en fjerdedel og en tredjedel af af DTL’s medlemmer benytter virksomhedsskatteordningen, vurderer underdirektør Ove Holm, DTL.

Han betvivler, at der er mange vognmænd blandt de 2.000 selvstændige erhvervsdrivende ud af 175.000, som indgrebet sigter på.

- Grundlæggende er vi enige i, at dette hul bør lukkes. Det er konkurrenceforvridende over for alle, der bliver beskattet på normal vis af det, de trækker ud til privat forbrug, siger Ove Holm.

Ikke ramme udenfor

DTL og Dansk Erhverv er dog bekymrede over det store beløb, som forsvinder fra de selvstændige. Det drejer sig om 800-900 millioner kroner om året, hvilket svarer til en øget skat på over 400.000 kroner for hver erhvervsdrivende i skatteministerens søgelys.

Dansk Erhverv har i sit høringssvar forsøgt at sikre, at indgrebet ikke rammer nogle uretmæssigt. Erhvervsorganisationerne ønsker også en overgangsordning, så man kan nå at indrette sig på stramningerne.

ITD: Der kan tjenes penge

- Vi er positive over for forslagets hensigter om at sikre et sundt erhvervsklima, hvor private og virksomhedens interesser er klart adskilte hos de erhvervsdrivende, siger kommunikationschef Nikolaj Stig Nielsen.

Under 40 procent af ITD’s medlemmer er personligt ejede selskaber, og under 20 procent af ITD’s medlemmer kører med underskud, så lovindgrebet påvirker forholdsvis få medlemmer, skønner Nikolaj Stig Nielsen.

- Man kan også spørge, om opsparing i virksomhedsordningen er det rigtige middel for vognmænd, der ikke kan tjene penge - især nu, hvor markedet generelt er positivt, fortsætter Nikolaj Stig Nielsen.

ITD har ikke afgivet svar, da lovudkastet var i høring, men brancheorganisationen støtter som sagt lovforslaget og den politiske aftale om en blødere overgangsordning.

- Vi er positive over for at videreføre ordningen efter hensigten. Man laver nogle justeringer, hvor man lukker nogle huller. Der er lavet et kompromis, slutter Nikolaj Stig Nielsen.

Hastelov

Der er tale om en hastelov. Forslaget blev fremsat, da Folketinget indledte sin sommerpause den 11. juni.

- Det er en situation, hvor man vil stoppe en utilsigtet anvendelse, siger skatteminister Morten Østergaard (R).

Der ville være risiko for, at endnu flere blev opmærksom på fidusen, hvis man ikke greb ind med et stop med virkning fra den dag, hvor lovforslaget blev fremsat, forklarer han.

Skatteministeriet blev opmærksomme på skattehullet i vinter.

Syv partier stemmer ja

Førstebehandlingen skete ved et ekstraordinært møde i folketingssalen den 14. august. Vedtagelsen sker 9. september, når Folketinget alligevel mødes for at førstebehandle finanslovforslaget.

Enhedslisten stemmer ja sammen med de seks partier bag aftalen. Liberal Alliance stemmer nej med begrundelsen, at der flyttes skattebyrde fra større til personligt ejede firmaer, da provenuet bruges til afgiftslettelser, som små virksomheder ikke får meget gavn af.

Længere respit

SR-regeringen sikrede flertal for indgrebet, da man i juli lavede en aftale angående energiafgifter med Venstre, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten.

De seks partier ændrer lovforslaget på følgende punkter:

1. Bagatelgrænsen forhøjes fra 100.000 kr. til 500.000 kr. Der er tale om en overgangsregel, der sikrer, at den selvstændige fortsat kan spare op i virksomhedsordningen, når gælden på indskudskontoen og en sikkerhedsstillelse ikke overstiger bagatelgrænsen ved lovforslagets fremsættelse den 11. juni.

2. Mulighed for at afvikle sikkerhedsstillelse i virksomhedsordningen for private lån over tre år.

3. En endnu ikke specificeret løsning på de situationer, hvor blandet benyttede bygninger stilles til sikkerhed for lån.

Lovforslaget fratager selvstændige muligheden for at bruge lavt beskattede midler til at finansiere privatforbrug og afdrage på privat gæld. Landbrug & Fødevarer protesterer mod lovforslagets virkning og ikke dets sigte.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094