23948sdkhjf

Koreanske elever fanget på færge: Måtte flyde mod døren

De første elever fra sydkoreansk færgekatastrofe har vidnet i retssag mod kaptajnen og besætningsmedlemmer.
Der var absolut ingen hjælp at hente hos besætningen, da færgen Sewol i april kæntrede og sank med 476 personer om bord ud for Sydkoreas sydvestlige kyst.

Det fortalte seks teenagepiger, der overlevede landets værste maritime ulykke i 44 år, mandag i en retssal i byen Ansan nær hovedstaden Seoul.

Derimod bad personalet passagererne - hvoraf 325 var skoleelever - om at blive i deres kahytter, selv da færgen var begyndt at synke.

Mange af de studerende adlød besætningens anvisninger og opholdt sig derfor i kahytterne, da vandet begyndte at strømme ind til dem, og færgen krængede så meget, at dørene nu var over deres hoveder.

- Vi ventede, og da vandet begyndte at strømme ind, bad vores klasserepræsentant os alle om at tage redningsveste på, fortalte en af pigerne i retten.

- Døren var over vores hoveder, og vores klasserepræsentant sagde, at vi måtte flyde i vandet og på den måde nå døren. Vi kom kun ud, fordi rummet fyldtes med vand. Andre elever, som var kommet ud før os, trak os op, sagde den overlevende elev.

I alt mistede 304 personer livet, da færgen sank på vej mellem fastlandet og den sydlige ferieø Jeju. Omtrent 250 af ofrene var elever fra den samme skole - Danwon High School - i udkanten af Seoul.

I alt skal 75 studerende vidne i retssagen mod kaptajnen og 14 af færgens besætningsmedlemmer, der er tiltalt for blandt andet drab og for at forlade det synkende skib.

I retten fortalte en anden teenager, at færgepersonalet bad passagerer - og "særligt studerende fra Danwon High School" - om at blive i deres kahytter.

Andre elever beskrev, hvordan medlemmer af kystvagten holdt sig på afstand af færgen i stedet for at vove sig ind på skibet for at redde de nødstedte.

Færgepersonale, herunder kaptajnen Lee Joon-seok, har fortalt, at de troede, at det var kystvagtens job at evakuere passagererne fra færgen, der var læsset med tre gange så meget gods, som den var godkendt til.

En musikant fra Filippinerne, der arbejdede på båden, fortalte mandag i retten, at kaptajnen rystede af skræk og klamrede sig til en metalstang, mens skibsofficeren ved roret græd højlydt.

Videooptagelser af personalets flugt fra færgen har skabt voldsom vrede over alt i Sydkorea.

/ritzau/Reuters
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078