23948sdkhjf

Transportministerens 14 cabotagepunkter

Transportminister Magnus Heunickes har en rullende plan over indsatsen mod ulovlig cabotage. Listen er offentliggjort af Folketingets Transportudvalg.
Planen er oprindeligt udarbejdet i maj 2013 og bygger på cabotageudvalgets rapport. Arbejdslisten er netop blevet revideret og indeholder indsats, handling og status for hvert enkelt initiativ.

Definition af en cabotagetur

Handling: Ændring af godskørselsbekendtgørelsen

Status: Ændret bekendtgørelse er trådt i kraft den 1. september 2013. Bekendtgørelsen er ændret på ny den 23. maj 2014, efter at EU-kommissionen havde sendt Danmark en åbningsskrivelse.

Undersøgelse af den finske model

Handling: Henvendelse til EU-kommissionen vedrørende muligheden for at indføre den finske definition på en cabotagetur

Status: Kommissionen har sendt en åbningsskrivelse til Finland. I lyset heraf findes det ikke aktuelt at rette henvendelse til EU-kommissionen med forespørgsel om muligheden for anvendelsen af den "finske model"

Forhøjelse og differentiering af bødeniveauet

Handling: Ændring af godskørselsloven

Lovændringen trådte i kraft 1. januar 2014.

Teknologi i kontrol

Handling: Mulighederne skal løbende undersøges nærmere – herunder forskellige tekniske løsninger, juridiske problemstillinger mv.

Status: Et forprojekt vedr. forsøg med fotooptagelser af lastbilsnummerplader ved grænseovergange m.v. er iværksat. Der er i juli-august 2014 etableret udstyr på Vejdirektoratets testsite ved Farum, og der forventes test af udstyret i løbet af september 2014. Efterfølgende testes udstyr på motorvej E45 ved Frøslev. På baggrund af erfaringerne fra forprojektet vil det være muligt at vurdere muligheden for at implementere et eventuelt landsdækkende system. Resultaterne forventes afrapporteret i foråret 2015.

Cabotagevejledningen

Handling: Vejledningen revideres

Status: Revideret vejledning er lagt på Trafikstyrelsens hjemmeside medio juli 2013.

Ny revideret vejledning er lagt på Trafikstyrelsens hjemmeside den 23. maj 2014 i forbindelse med ikrafttræden af den seneste ændring af bekendtgørelsen.

Kontrolvejledning til politiet

Handling: Kontrolvejledning skal udarbejdes

Status: Udkast til kontrolvejledningen er sendt til Rigspolitiet medio juli 2013. Rigspolitiet har holdt workshop om kontrolvejledningen med Trafikstyrelsen ultimo marts 2014. Rigspolitiet sender medio september 2014 revideret udkast til kontrolvejledning.

Forbedring af politiets kontrolmuligheder

Øget anvendelse af tachograf ved kontrol

Handling: Løbende vurdering af de tekniske muligheder

Status: Bliver drøftet løbende med Rigspolitiet.

Tilrettet fragtbrev

Handling: Fragtbrev udformes på grundlag af forslag fra branchen

Status: Afventer udspil fra branchen.

Forbedret information og statistik

FAQ (spørgsmål og svar) på Trafikstyrelsens hjemmeside

Handling: Spørgsmål og svar udarbejdes på dansk og engelsk med bidrag fra branchen

Status: FAQ er lagt på Trafikstyrelsens hjemmeside ultimo august 2013. Revideret dansk FAQ og engelsk FAQ er lagt på hjemmesiden august 2014.

Politiets statistik

Handling: Drøftelse med Justitsministeriet om mulighederne

Status: Justitsministeriets statistik er udbygget fra 1. januar 2014. Statistikken drøftes løbende med Justitsministeriet.

EU’s statistik

Handling: Undersøge muligheden for forbedret datakvalitet for cabotage i Europa

Status: Sagen er taget op med Eurostat. Behovet for bedre statistik nævnes fra dansk side, hvor det er relevant i EU-sammenhæng, og Trafikstyrelsen har været inviteret til at give oplæg i den relevante arbejdsgruppe om statistikkens mangler.

Indsats i EU

Fortsatte tilkendegivelser fra dansk side

Handling: Løbende vurderes, hvornår og hvordan sagen bedst kan fremmes

Status: Løbende nævnt (bl.a. i det seneste halvår i forbindelse med konference i Paris, bilaterale møder og ved uformelt rådsmøde).

Konkrete indspil til kommissionen vedrørende revision af cabotagereglerne

Handling: Udkast udarbejdes og opbakning søges ved ligesindede medlemslande

Status: Fremmes løbende henover efteråret 2014.

Chaufførdirektiv

Handling: Det skal afdækkes om og i givet fald hvordan, der kan gøres noget for at sikre chauffører, der kører grænseoverskridende transporter. Dette sker i dialog med brancheorganisationerne

Status: Trafikstyrelsen holdt bilateralt møder med brancheorganisationerne efteråret 2013. På baggrund af møderne konkluderes, at der ikke er opbakning i branchen til et egentligt direktiv. I stedet undersøger Vejdirektoratet mulighederne på EU-plan for forbedringer på rastepladsområdet, som kan fremme chaufførers arbejdsforhold.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078