23948sdkhjf

Sådan kan man tage afsked med afdøde

| Medlemsnyhed | Indrykket af Annoncørbetalt indhold

Døden er noget, som de færreste tager stilling til. Ofte er det sådan, at vi mennesker undgår svære spørgsmål vedrørende døden og sorg.

Dog kan det virke betryggende at have indsigt i, hvad der sker, og hvilke beslutninger, der skal tages, når et menneske dør.

I denne artikel får du indsigt i, hvordan en afskedsceremoni kan afholdes enten som bisættelse, begravelse eller borgerlig ceremoni. 

Bisættelse eller begravelse
Mange har svært ved at kende forskel på henholdsvis bisættelse eller begravelse, og det er med god grund, for begge højtideligheder kan gå under betegnelsen ‘begravelse’. Dog er der en væsentlig forskel på de to højtideligheder, hvilket angår, hvordan afdøde og kiste bliver behandlet efter den kirkelige ceremoni.

Skal afdøde begraves, betyder det, at kisten nedsænkes i jorden på gravstedet efter højtideligheden. Efter kisten er sænket i jorden, vil præsten påføre jord på kisten tre gange, hvorefter præsten afslutter med en bøn.

Skal afdøde derimod bisættes, vil præstens rituelle påførsel af jord ske i enten kapellet eller kirken. Efter højtideligheden skal kisten placeres i rustvognen, hvorefter vognen kører kisten til krematorium, hvor den brændes. Først en uge til to efter ceremonien vil afdødes aske blive udleveret til pårørende, og i den forbindelse afholdes en mindre højtidelighed med urnebegravelse. 

Borgerlig ceremoni 
Ved en borgerlig ceremoni afholdes højtideligheden ikke i kirken, men i stedet afholdes begravelsesritualet ofte i et kapel med tilknytning til kirkegården, på hospitalet, på plejehjem mv. Denne er velegnet til dem, der ikke er medlem af folkekirken, eftersom en borgerlig ceremoni afholdes uden deltagelse af en præst.

Ønsker I som pårørende at afholde en borgerlig ceremoni for afdøde, er det fordelagtigt at kontakte en bedemand til at hjælpe med planlægning og rådgivning. I den forbindelse er det vigtigt, at I er opmærksomme på, at bedemanden tilbyder sin hjælp til afvikling og planlægning af borgerlig ceremoni. 

Bedemand
Uanset hvilken måde afskedsceremonien for afdøde skal afholdes på, er det i den grad værd at overveje en bedemand til at hjælpe. Efter et dødsfald er det et væld af praktiske opgaver, der skal varetages, hvorfor en hjælpende hånd fra en bedemand er uundværlig.

Ønsker I at kontakte en bedemand Skagen, kan I med fordel opsøge Hejslet. Hejslet Begravelsesforretning har mange årtiers erfaring bag sig, fem forskellige afdelinger og personlige samt professionelle bedemænd ansat. 

 

 

Medlemsnyhed

Indrykket af
Annoncørbetalt indhold

Send til en kollega

0.11