23948sdkhjf

Udfordringerne hober sig op for Tyskland

| Medlemsnyhed | Indrykket af Atradius

Bureaukrati, langsom digitalisering, en sløv start på den grønne omstilling, høje energipriser, mangel på arbejdskraft og øget sårbarhed for internationale konflikter. Tyskland oplever mange udfordringer og det kan sende antallet af konkurser op.

Under COVID-19-pandemien blev det pludselig klart for alle, at Tyskland var sakket bagud, når det handlede om at udvikle den digitale infrastruktur. Nyheden om at coronatal rundt om i landet blev skrevet ind i et ark med kuglepen og faxet til myndighederne, gik verden rundt.

Men det er ikke kun i den offentlige sektor, at man er afhængig af gammel teknologi. Ifølge en undersøgelse lavet for den tyske brancheorganisation for virksomheder i den digitale sektor, Bitkom, var faxmaskiner stadig en del af hverdagen i 43% af de tyske virksomheder i 2021. 23% af virksomhederne i samme undersøgelse svarede, at de primært arbejdede på papir. Ifølge Michael Pruefer, manager i Atradius Tysklands kreditrisikoafdeling, er Tysklands måske vigtigste industri, bilindustrien et godt eksempel på man ikke helt er fulgt med tiden.

”Allerede i 2019 så vi bilindustrien kæmpe med omstillingen til en produktion af elbiler, hvilket kun er blevet værre med chipmanglen. Det er især et problem for små og mellemstore producenter, der mangler kapital til at investere i nyt produktionsudstyr.”

Michael Pruefer tilføjer at de i Atradius Tyskland er bekymrede for, at der kan være en del såkaldte zombie-virksomheder i branchen. Virksomheder, som vil krakke, når COVID-støtten skal tilbagebetales. Ud over den langsomme omstilling og chipmangel har bilindustrien nemlig også døjet med høje produktionsomkostninger, hvilket i en årrække har presset de tyske virksomheder og fået flere til at outsource til Asien og Østeuropa.

>> Skriv dig op til Executive Brief for at få direkte og tidligere adgang til flere artikler som denne <<

Blød magt under pres
Tyskland har i årtier opfattet sig selv som en økonomisk magt, der gennem handel har forsøgt at bringe verden tættere sammen gennem gensidig afhængighed. Under denne politik er en stor del af Tysklands økonomi blevet afhængig af russisk gas og overskud genereret gennem handlen med Kina.

Krigen i Ukraine og spændingerne omkring Taiwan har udstillet, hvordan Tyskland er og kan komme i klemme geopolitisk.

På energifronten valgte Merkel-regeringen at fremrykke lukningen af de tyske atomkraftværker, hvilket har gjort Tyskland endnu mere afhængigt af naturgas, der udgør cirka 30% af Tysklands energiproduktion.

Rusland leverede cirka 2/3 af den tyske gas i 2021, hvilket er en af årsagerne til, at Olaf Scholz trods stort amerikansk pres i lang tid var tilbageholden med at nævne et importstop af naturgas, som en mulig sanktion på russisk aggression i Ukraine, før han til sidst valgte at suspendere godkendelsen af Nord Stream II.

Den franske præsident Emmanuel Macron har tidligere i år meldt ud, at Frankrig satser på at bygge en række nye atomkraftværker, dels med henvisning til klimaet, men også med forlydende om, at Frankrig skal være uafhængigt af energiimport fra lande uden for EU. I Tyskland satser man på grøn energi, men teknologien, der enten kan lagre den grønt producerede el effektivt eller generere strøm under alle vejrforhold, mangler stadig. Derfor vil man de kommende år være fortsat være afhængige af energiimport og se på mulighederne for at udsætte lukningen af atomkraftværker.

Udviklingen i relationen til Kina, kan meget vel komme til at få stor betydning for Tysklands eksport. Kina er et enormt vigtigt eksportmarked, eksempelvis er omkring halvdelen af Volkswagens overskud genereret i Kina.

”Det er særligt det svære forhold mellem Kina og USA, der påvirker Tysklands handelspolitik med Kina, da USA kan forsøge at presse Tyskland til at vælge side i en tilspidset situation. Forholdet til Kina er allerede under pres og det er endnu ikke helt klart, hvordan den nye regering vil gå til Kina, men De Grønne har tidligere givet udtryk for, at de gerne så en hårdere kurs over for Kinas menneskerettighedskrænkelser,” siger Michael Pruefer.

Flere konkurser i krystalkuglen
Den tyske økonomis skuffede ifølge senior manager i Atradius Tysklands kreditrisikoafdeling Reinhard Grawe i 2021, hvor BNP væksten nåede 2,7%, hvilket var væsentligt lavere end de 4% vækst, man havde forventet.

”Særligt udgangen af 2021 med nye nedlukninger var hård ved den tyske økonomi og vi så et dyk i væksten, der kan strække sig ind i Q1 af 2022 og betyde, at Tyskland går ind i en teknisk recession. Det er særligt underliggende problemer med forstyrrelser i forsyningskæderne, høje energi- og råvarepriser, der gør at produktionen ikke kan følge med efterspørgslen,” siger Reinhard Grawe og tilføjer, at man trods en sløv start på året stadig forventer 3% BNP vækst for 2022, hvis vi ikke medregner eventuelle sideeffekter af Ukraine konflikten og at problemerne i forsyningskæderne forsvinder i løbet af 2022.

Ifølge Reinhard Grawe må vi forvente flere konkurser i Tyskland i 2022. Det gælder særligt inden for detailhandlen, hvor onlinesalg bliver ved med at vinde markedsandel og julesalget i år var katastrofalt for mange fysiske butikker. Derudover spår Reinhard Grawe også et hårdt år for bilindustrien og energisektoren.

”Vi kan forklare en del af de udeblevne konkurser i 2021 ud fra COVID-støtte og nødændringer i konkurslovgivningen, men langt fra alle. Vores basisscenarie er, at vi har lidt flere konkurser i 2022 sammenlignet med 2019.”

>> Skriv dig op til Executive Brief for at få direkte og tidligere adgang til flere artikler som denne <<


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Atradius

Sjællandsbroen 21
2450 København SV
Danmark
Atradius

Send til en kollega

0.078