23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Stor succes med afholdt seminar om biofilm

Biofilm på fødevarer betegnes ofte som en tidsindstillet bombe og er dermed kritisk for fødevarevirksomheder. Deltagerne på et af FORCE Technologys seminarer fik information om dannelsen af biofilm og om, hvordan den fjernes.

FORCE Technology har i december 2009 afholdt et seminar med titlen ”Biofilm – en tidsindstillet bombe”.

Deltagerne fik her et dybere indblik i forskellige områder, der alle har stor betydning for både dannelse og fjernelse af biofilm.

For at få et fælles startpunkt for dagen, indledtes med et indlæg omkring dannelsen af biofilm – hvad den består af, hvorfor den opbygges - og endelig, hvordan den kan påvirke produktkvaliteten.

Da der altid vil dannes biofilm under en produktion, er det vigtigt at levnedsmiddelvirksomheder kender til denne problematik og at de agerer efter den.

Af samme grund er det essentielt at have et godt kendskab til kemikalier til rengøring, hygiejnisk design og metoder til validering af rengøringen.

Hvordan fjernes biofilm?
For effektivt at kunne fjerne den dannede biofilm, er det vigtigt at have en optimeret rengøringsproces – optimeret både i forhold til parametre som temperatur / flow / tid og i forhold til anvendte kemikalier til rengøring og desinfektion. Er rengøringen optimeret, vil hele mængden af den dannede biofilm blive fjernet ved den daglige rengøring.

Er dannelsen af biofilm alligevel blevet så kraftig, at den daglige rengøring ikke kan fjerne de dannede lag, er der dog alligevel hjælp at hente – midler med enzymer kan anvendes.

Validering af rengøringsmetoder
At vælge de rigtige metoder til validering af en lige forestået rengøring er ligeledes vigtig. Virksomhederne skal kunne vurdere metoderne for at kunne bestemme hvilke metoder, der er bedst egnet til deres virksomhed.

International anerkendt certificeringsordning for rengøring
Er produktions-anlægget ikke bygget efter hygiejnisk design-principper, vil det besværliggøre rengøringen af udstyret meget – til tider kan det endog være ganske umuligt, at få et sådant udstyr tilstrækkelig rengjort.

EHEDG (European Hygienic Engineering and Design Group) har etableret en international anerkendt certificeringsordning for procesudstyrs rengørlighed. Herved er det nu muligt at få udstyr certificeret.

Korrosion af procesudstyr
Der er flere årsager til, at der kan forekomme korrosion af procesudstyr – det kan være et forkert materiale, der er valgt i forhold til driftsbetingelserne (herunder også driftsbetingelser under rengøringsproceduren), eller det kan skyldes biokorrosion.

Dannelsen af biofilm på metal giver en markant anderledes lokal kemi. Herved kan der dannes korrosionsskader.

Begge former for korrosion giver virksomheden vanskeligheder både med holdbarheden af udstyret, men også med den daglige rengøring.

Nytænkninger
Dagen sluttede med indlæg omkring nytænkninger – vil det være muligt at anvende en anden desinfektion end den kemiske, som normalt anvendes ? og hvordan ser overfladerne på udstyr ud i fremtiden ?

Indlægget omkring nanoteknologien var meget spændende. Spørgelysten var derfor stor, da muligheden for at kunne spørge ind til den nanoteknologiske verden bød sig. De første undersøgelser med nano-coatede overflader viser, at der er muligheder indenfor dette felt. Det er spændende at se, hvad fremtiden bringer.

Fysisk desinfektion bliver måske også en mulighed i fremtiden. Forsøg foretaget med dekontaminering af Listeria monocytogenes med SonoSteam, ser således lovende ud.

Yderligere oplysninger: FORCE Technology, Annette Baltzer Larsen - e-mail: abl@force.dk

FORCE Technology
Park Allé 345
2605 Brøndby
Brøndby Kommune
Danmark
CVR nummer: DK55117314
P nummer: 1003106341

Send til en kollega

0.063