23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Første svanemærkede vaskehal til busser

Puslepladsen i Silkeborg kan som de første i Norden tilbyde en svanemærket vaskehal til busser. Det nye vaskeanlæg betyder bl.a., at der kun bruges omkring 10 % af den mængde vand, som tidligere blev brugt.

Transport er et af de områder, der udgør stor miljø- og klimabelastning. Derfor har branchen stort fokus på bæredygtige løsninger. Her er Svanemærket et stærkt redskab, som bliver mere og mere udbredt, når det handler om den løbende pleje af køretøjer. I løbet af de senere år er antallet af svanemærkede bilvaskehaller i Danmark vokset stødt til mere end 140. Og nu er Nordens første svanemærkede busvaskeanlæg også at finde på dansk jord. 

Det er Puslepladsen i Silkeborg, som netop har fået svanemærket sit busvaskeanlæg. Busvaskeanlægget erstatter et ældre vaskeanlæg, som var klar til udskiftning – og for ejerne af Puslepladsen var det oplagt at gå efter den mest miljøvenlige løsning:

”Vi har valgt at investere i svanemærkning af vores vaskehaller, og specielt busvasken, da vi ønsker at vise vores kunder, at vi går forrest, når det gælder miljø og vandbesparelse. Vi oplever en stor besparelse på vandet – faktisk bruger vi nu kun ca. 10 % af den mængde vand, som det gamle anlæg brugte. Samtidigt er vaskeresultatet helt i top, og vi vasker en bus på 3½ minut. Vi forventer at komme op og vaske ca. 9.000 busser om året, og sparer på den måde 4.500 m3 rent drikkevand – og den smule spildevand, vi udleder, er biologisk renset og indeholder meget færre tungmetaller og ftalater samt mindre olie end spildevand fra traditionelle vaskehaller,” fortæller Søren og Stig Bak fra Puslepladsen i Silkeborg.

Der er mange betingelser, som skal opfyldes for, at et vaskeanlæg kan blive svanemærket. Bl.a. er der skrappe krav til forbruget af frisk vand. Det betyder dog ikke, at biler og busser bliver mindre rene – det betyder blot, at størstedelen af det vand, der bliver brugt til vaskemaskinerne, er biologisk renset på stedet.

I Miljømærkning Danmark glæder man sig over, at det nu også er muligt at vaske busser i en svanemærket vaskehal: 

”Det er glædeligt, at Puslepladsen i Silkeborg nu som de første i hele Norden kan tilbyde en svanemærket vaskehal til busser. Det giver busselskaberne mulighed for at vælge en vask, der både giver rene busser og et renere miljø. Svanemærkede vaskehaller til biler og busser skal bl.a. have et lavt forbrug af rent drikkevand og udleder samtidig markant mindre olie og langt færre tungmetaller end traditionelle vaskehaller,” siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

Også hos WashTec, der har leveret vaskeanlægget til Puslepladsen, er der glæde – og ikke mindst forventninger til fremtiden: man håber at konceptet vil vinde udbredelse blandt de store busselskaber, hvor kravene til miljøvenlig drift og vedligeholdelse bliver større og større.

”Vi har nu en grundlicens til svanemærkede busvaskeanlæg, som vi selvfølgelig håber at kunne bruge på andre vaskeanlæg – specielt hos de store busselskaber, hvor kravene til miljøvenlig drift og vedligeholdelse bliver større og større”, fortæller Finn Normann, der er kemi og miljøansvarlig hos Washtec.

Washtec A/S
Guldalderen 10
2640 Hedehusene
Høje-Taastrup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK16574317
P nummer: 1002983008

Kontaktperson

Send til en kollega

0.046