23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Hvad skal du være opmærksom på, når du køber dæk til din elbil?

Dæk til elbiler slides ca. 20% hurtigere end dæk til benzinbiler - sådan lyder en ny undersøgelse foretaget af Michelin. Det betyder, at elbilen kører 12.000 km kortere på dæk med en forventet levetid på 50.000 km. Hvad skyldes det øgede slid på dækkene? Og kan du som elbilejer forebygge dækslid ved at være bevidst om, hvilke dæk du skal købe?

13.12.23 | Elbilen har kronede dage, og det ses både i bilsalget og på de danske veje. Men med fremgangen af elbilsalget, så vokser diskussionerne om dækslid og miljøbelastning ligeledes. For ifølge undersøgelser er der en bagside af medaljen, når det kommer til dækøkonomien. 


Elbildæk skal løse andre opgaver

- En elbil kan fint køre på almindelige premiumdæk, men det vil gå ud over holdbarheden på dækkene, fordi de ikke er bygget til at overføre elbilens mange kræfter, siger Søren Bjørn fra Pirelli

Elbildækket er med sin gummiblanding, mønsterriller og indbyggede teknologier designet til at løse andre opgaver. Dækkene spiller en mere aktiv rolle for bilens performance, og derfor er det vigtigt, at dækket passer til bilen, siger Søren Bjørn. 

- Når der decelereres, bruger elbilen dækkene i stedet for bremserne til at overføre kræfterne. Når speederen slippes, lades strømmen ind på batteriet igen ved at bruge den energi, som dækkene genererer, til at tage farten af bilen, fortæller han.   

Et skridt på vejen til et kvalificeret dækvalg er altså at aflæse dækmærkningen. Her fremgår det, hvilket specifikke bilmærke dækket er udviklet til -  hvad der hos Pirelli kaldes Perfect fit og til elbiler hedder mærkningen Elect


Aflæs dækmærkningen 
El- og hybridbiler forventes at blive den vigtigste trend i bilindustrien i løbet af de næste år. Deres tekniske opbygning kræver dedikerede dæk, der er mærket til elbilskørsel, siger Søren Bjørn. 

- Dækmærkningen informerer køberen om dækkets præstationer i rullemodstand, støjniveau og bremseegenskaber. Når du køber nye dæk, skal du derfor være opmærksom på, at de har den rette mærkning i forhold til lastindeks og rækkevidde. 

Anbefalingen fra Euromaster lyder ligeledes, at det er vigtigt, at forbrugeren tænker langsigtet, når der købes nye dæk. 

- I virkeligheden kender du først prisen på et dæk, når det afmonteres. Jo flere kilometer dækket har kørt, jo billigere har dækket været på den lange bane, siger Torben Kolding fra Euromaster.


Du kan selv forebygge dækslid
Ved at have et korrekt dæktryk kan du selv gøre en væsentlig forskel på dæksliddet. Dækket slides unødigt, hvis dæktrykket er for højt eller for lavt. 

Det anbefales ,at du tjekker dæktrykket mindst én gang månedligt - i vintermånederne gerne hver 3. uge. 

Læs også: Forlæng levetiden på dine elbildæk

 

Dækpartner A/S
Krøyer Kielbergs Vej 3, 1. th.
8660 Skanderborg
Skanderborg Kommune
Danmark
CVR nummer: DK14808701
P nummer: 1020322620

Kontaktperson

SH
Stinne Hannibal
Marketing- og kommunikationskoordinator
+45 20 59 37 59 stinne.hannibal@euromaster.com

Send til en kollega

0.047