23948sdkhjf

EUs afhængighed af russisk gas skaber bekymring

| Medlemsnyhed | Indrykket af Atradius

Rusland er allerede den største gasproducent i Europa, og er derfor også en naturlig kandidat til at opfylde EUs gasbehov. EUs nuværende og fremdtidige afhængighed af russisk gas skaber dog bekymring.

Russisk gasimport dækkede i 2016 omkring 36 % det europæiske gasbehov, hvilket var en stigning på 12 % siden 2010. For nogle europæiske lande dækker russiske gasforsyninger endda op mod 80 % af landets samlede gasforbrug. Der spekuleres i hvor sund denne betydelige afhængighed af russisk has egentlig er, og i hvilken grad den kan afstedkomme problemer for den generelle sikkerhed relateret til gashandelen.  
Vi forventer dog ikke at den stigende afhængighed af russisk gas udgør en sikkerhedstrussel. Det er forståeligt at nogle europæiske lande i forbindelse med de forværrede politiske forhold er bekymrede for stabiliteten af russiske gasforsyninger. Indtil videre har både Rusland og de vestlige lande formået at holde det geopolitiske ude af gashandelen. Dertil kommer det faktum, at Rusland har et klart økonomisk incitament til at vedholde en stabil gasforsyninge til det europæiske marked, da Rusland afhænger af Europa for omkring 90 % af sin gaseksport.  

Læs hele vores rapport om udviklingen i det europæiske gasmarked her. 

Medlemsnyhed

Indrykket af
Atradius

Sluseholmen 8A
2450 København SV
Danmark
Atradius

Send til en kollega

0.112