23948sdkhjf

Første 4-akslede kranbil på el går til Frederiksberg Kommune

Frederiksberg Kommune har netop overtaget sin el-bil nr. 30. Det er en 4-akslet Volvo FM Electric med kran og kroghejs.

Den første 4-akslede elektriske lastbil er nu taget i brug i Danmark. Det er Frederiksberg Renovation, der har købt en Volvo FM Electric. Den blev leveret i sidste uge og skal udføre samme typer af opgaver, som den nuværende 3-akslede kranbil - men CO2-frit.

- Det ligger helt i tråd med vores strategi, at kranbilen også skal være på el, forklarer Thomas Madsen, der er driftschef i Frederiksberg Renovation. Vi skal så tæt på ren el-drift som overhovedet muligt med alle vores store køretøjer. Det gælder også for vores kranbil.

Der er tale om en 34 -ton lastbil - den største herhjemme på el med fire aksler, kran og kroghejs og med den størst mulige batteripakke fra Volvos side. Derfor er der mange øjne, der er rettet mod Frederiksberg – for hvordan vil dét nu gå? Det bekymrer dog ikke Thomas Madsen, fordi Frederiksberg Renovation har kørt elektriske lastbiler siden 2013.

- Vi har fået god erfaring med elektrisk drift, så vi er ret trygge med også at skulle køre en stor elektrisk lastbil.

Ifølge Thomas Madsen skal det nye køretøj først og fremmest køre en bestemt rute i forhold til glasindsamlingen; men den skal også modtage bestillinger på bestemte afhentninger af flaskecontainere rundt om i kommunen og andre løbende opgaver. Det er alt sammen inden for Frederiksbergs kommunegrænse, så det er begrænset, hvad den kommer til at køre om dagen. Driftschefen regner med, at den skal køre mellem 80 og 130 km om dagen. Det svarer til en arbejdsdag på otte timer.

- Det er kun, når den skal ud at læsse af ved Amager Ressource Center, at den kommer til at køre længere – og når vi skal ud at bytte containere.

- For os er det den perfekte løsning. El-bildrift giver rigtig god mening i byområderne, særligt når det gælder indsamling af affald og distributionskørsel. Senere når ladeinfrastrukturen er blevet udbygget, kan de andre dele af transportbranchen kommer med.

Kranbil nr. 30

Den nye kranbil er Frederiksberg Renovations el-bil nr. 30. I den forbindelse har man også fået oprettet en ekstra ladeplads til bilen, så man også har 30 ladepunkter. Der er tale om en almindelig 40 kW AC-lader til kranbilen, så den skal bruge det meste af natten på at lade op og blive klar til næste morgen.

Frederiksberg Renovation har nu kun tre diesellastbiler tilbage: En ladbil og to små Fuso-lastbiler. Meningen er, at de også skal skiftes ud, så snart det kan lade sig gøre.

- Vi skal have det hele over på el, så snart det kan lade sig gøre. Det gælder ikke kun os i renovationen. Det gælder alle Frederiksberg Kommunes køretøjer, siger Thomas Madsen.

Med I-Shift gearkasse

Den nye Volvo FM Electric er opbygget efter alle kunstens regler med kraftudtag, der er koblet til bilens I-Shift-gearkasse.

- På de store 4-akslede elektriske lastbiler har vi valgt at bevare gearkassen, forklarer Joakim Nilsson, der er mobilitetschef i Volvo Trucks.

- Det betyder, at vi kan bruge gearkassens kraftudtag til at drive kran og kroghejs. Vi kan bruge den fulde kraft, vi normalt har fra denne type kraftudtag. Samtidig er det også en løsning, der passer til opbyggerne. De skal arbejde med de samme parametre, som de er vant til. Det er bare styringen, de skal optimere i forhold til el-motoren.

- Vi er enormt stolte over samarbejdet med Frederiksberg. Det er et bevis på, at opgaver med 4-akslede forvogne kan skiftes til el. Dette er fantastisk mulighed da denne type lastbiler udgør en væsentlig del af den danske lastbilflåde særligt i og omkring vores byer, slutter Joakim Nilsson.

Tekniske data

  • Volvo FM Electric 8x4R
  • 540 kWh Brutto, 6 batterier a 90 kWh
  • Akselafstand 4850 mm
  • Langt førerhus, Fuld sikerheds pakke, Volvo dynamisk styring
  • 34 ton total vægt, 10 ton foraksel, 24 ton bogie.
  • HMF 2820K-RCS kran, JOAB L20A kroghejs

Kilde: Volvo Trucks

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078