23948sdkhjf

Europa sakker bagud: Topøkonom advarer om usikre forsyningskæder

Der er brug for en samlet europæisk strategi til at sikre kritiske forsyningskæder, mener topøkonomen Mario Draghi

EU sakker gevaldigt bagud, og det skyldes blandt andet, at medlemslandene er for dårlige til at sikre forsyningskæderne til vigtige ressourcer.

Sådan lyder et af budskaberne i en ny stor rapport om EU´s konkurrenceevne, som er udarbejdet af topøkomomen Mario Draghi.

Han har en fortid som både direktør for Den Europæiske Centralbank og som premierminister i Italien, og er dybt bekymret over den europæiske forsyningssikkerhed i en verden, der i stigende grad er plaget af geopolitiske uroligheder. 

- Årtiers globalisering har skabt en høj grad af niveau af "strategisk gensidig afhængighed" mellem store økonomier, hvilket øger omkostningerne ved enhver hurtig løsrivelse, skriver Mario Draghi i rapporten.

- Mange af disse afhængigheder kan blive til sårbarheder i en situation, hvor handel fragmenteres langs geopolitiske linjer, fortsætter han.

Ifølge økonomen er afhængigheden særlig problematisk, når det kommer til sjældne jordarter, kritiske mineraler og andre vigtige råmaterialer.

- EU mangler en omfattende strategi, der dækker alle faser af forsyningskæden, og i modsætning til vores konkurrenter er udvinding og handel med råvarer i vid udstrækning overladt til private aktører og markedet, står der i rapporten.

Hvad er kritiske råstoffer?

Kritiske råstoffer er materialer som er økonomisk og strategisk vigtige for at industrien kan fungere.  

Et af dem er de såkaldte sjældne jordarter, som dækker over 17 metaller, med navne som cerium og scandium. De findes i meget små mængder overalt i jorden, men store forekomster er sjældne. Rent kemisk ligner de 17 metaller hinanden meget og i naturen findes de altid sammen.

Metallerne bliver brugt i produktionen af grønne teknologier som elbiler og vindmøller og bliver af mange anset som uundværlige for den grønne omstilling.

På nuværende tidspunkt udvindes og raffineres omkring 90 procent af de sjældne jordarter i Kina.

Strategiske stormagter

Kapløbet om at sikre sig adgang til de kritiske råstoffer, er specielt relevant for industrier, der udvikler grønne teknologier, men spiller også en vigtig rolle i fremstilling af biler og mikrochip.

For at sikre sig tilstrækkelig mængder af mineralerne har Kina aktivt investeret i en lang række mineprojekter i Afrika og Latinamerika. Det samme gælder Japan, der ligeledes har en klar strategi om at investere i miner i udlandet.

Også USA har længe haft øjnene åbne over for vigtigheden af ressourcerne. Her har man afsat midler til at støtte udviklingen af en hjemlig industri til at udvinde, raffinere og genanvende råstofferne.

- Europa har et sammenligneligt niveau af afhængighed og er meget afhængig af et eller to lande for de fleste af sine kritiske mineralimporter. Men vi følger ikke en tilsvarende koordineret tilgang som vores konkurrenter, skriver Mario Draghi.

Økonomen frygter, at den europæiske industri bliver meget sårbar, hvis afhængigheden pludselig skulle blive brugt som geopolitisk våben. Her henviser han direkte til den gas-afhængighed af Rusland, der blev særlig synlig, da Vladimir Putin besluttede at lukke for gashanerne.

Dybhavsminer og diplomati

For at sikre de europæiske forsyningskæder opfordrer Mario Draghi til, at EU får stablet en sammenhængende strategi sammen på området.

I forhold til de kritiske råstoffer bør strategien ifølge økonomen stå på to ben.

Først og fremmest bør EU sørge for at sikre sig adgang til råstofferne gennem diplomati på samme måde som Kina og Japan. Derudover bør man se nærmere på muligheden for at åbne dybhavsminer, hvor man kan udvinde mineralerne.

Massive investeringer

Mario Draghi adresserer også to andre store problemer for Europas konkurrenceevne.

Det ene gælder produktiviteten, som ifølge økonomen, er faretruende lav i EU-landende. Ifølge økonomen vil det kræve massive investeringer fra både offentlige aktører og private virksomheder at puste liv i den slumrende vækst.

Samtidig opfordrer Mario Draghi til en mere “pragmatisk” tilgang til importafgifter, der ifølge den italienske økonom i højere grad bør bruges til at sikre strategisk vigtige sektorer mod statsstøttede kinesiske og amerikanske virksomheder.

Det tredje punkt er den grønne omstilling. Ifølge Mario Draghi er det strengt nødvendigt, at der udarbejdes en samlet europæisk plan for at gennemføre en omstillingen af samfundet, hvis ikke det skal føre til en eksplosion i energipriserne.

Rapporten er bestilt af EU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, og har været mere end et år undervejs. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093