23948sdkhjf

Tungt år for familievirksomhed: Millionunderskud og tyske problemer bremser væksten

Vognmandskæmpen tabte 19 millioner kroner i 2024 efter store udfordringer i det tyske marked. Nu strammer virksomheden strategien og forsøger at komme tilbage på sporet

Efter et par år med sorte tal og grønne ambitioner måtte en af Danmarks største containertransportører, Ancotrans, i 2024 se bundlinjen dykke ned i rødt. Med et underskud på 19 millioner kroner og en omsætning, der faldt til lige under én milliard, kalder ledelsen selv resultatet for ”meget utilfredsstillende.”

Særligt den tyske forretning trak kraftigt ned, fremgår det af årsrapporten for Anders Nielsen & Co A/S, der står bag Ancotrans.

– Både omsætning og indtjening blev påvirket af en tabsgivende tysk drift, hvor økonomisk afmatning, svage priser og stigende omkostninger har spillet ind, skriver ledelsen i regnskabet.


Tysk strategi vendes på hovedet

Ancotrans har i flere år arbejdet målrettet mod at styrke sit europæiske netværk, og Tyskland har været et centralt marked i den ambition. Men i 2024 måtte virksomheden erkende, at den nuværende tilgang ikke holdt. Den tyske strategi er derfor blevet revideret.

Ifølge ledelsen skærer man nu ned på lange, tabsgivende envejstransporter og skifter i stedet fokus til kortere ture og mere effektive ruter. Samtidig gennemføres en omfattende omkostningsreduktion for at skabe en slankere og mere lønsom drift.


Flere markeder under pres

Det var dog ikke kun i Tyskland, at Ancotrans mærkede modvind. Også i de øvrige markeder – Danmark, Sverige og Holland – leverede selskabet resultater under forventning. Samlet faldt omsætningen med 3,5 procent til 1.000 mio. kroner.

– Manglende prisstyrke, stigende omkostninger og ubalancer i transportmixet har også påvirket planlægningen og ruteoptimeringen i de øvrige markeder, står der i ledelsesberetningen.


Store investeringer i digitalisering og el-lastbiler

Trods underskuddet fortsatte Ancotrans med store investeringer i både digitalisering og den grønne omstilling. Det nye AI-drevne transportsystem blev i 2024 rullet ud i Tyskland, Sverige og Holland, mens Danmark følger i 2025.

Virksomheden udvidede også sin flåde af elektriske lastbiler til ni i alt og forventer flere på vej. Samtidig kompenserede Ancotrans for 8.262 ton CO2 ved at plante over 2.700 træer i egne skove i Uganda og Vietnam.


Nyt håb for 2025

Selv om 2024 endte i minus, er ledelsen forsigtigt optimistisk for det nye år. I 2025 forventes omsætningen at stige til mellem 1.050 og 1.150 mio. kr., og resultatet før skat ventes at lande mellem 20 og 30 mio. kr., forudsat at strategien i Tyskland lykkes.

– Vi er lidt mere positive i synet på markedsvolumener i 2025, men usikkerheden er fortsat høj – særligt omkring globale toldbarrierer og konflikter, skriver selskabet.

Ancotrans, der har rødder tilbage til 1800-tallet og i dag er ejet af fjerde og femte generation af familien Steenbjerge, har tidligere vist evnen til at omstille sig. 2025 bliver et år, hvor den evne for alvor skal stå sin prøve.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.067