Vognmænd opfordrer: Fjern vejafgift på el-lastbiler

Vejen mod grøn omstilling er brolagt med afgifter, men er det den rette vej?
Spørger man DTL er svaret nej.
Vognmandsorganisationen nu opfordrer regeringen på ny til at fjerne den kilometerbaserede vejafgift på nulemissionslastbiler.
Udmeldingen kommer i kølvandet på et nyt EU-forslag, der forlænger den særlige afgiftslempelse for grønne lastbiler frem til midten af 2031.
Formålet er at sikre, at omstillingen af den tunge transport kan ske på et stærkt forretningsmæssigt grundlag og dermed fremme anvendelsen af tunge nulemissionskøretøjer, lyder det i EU-Kommissionens begrundelse for ændringerne i eurovignetdirektivet.
Samtidig lægges der op til, at de europæiske lastbilproducenter reducerer CO2-udledningen med 45 procent.
Ingen undtagelse i Danmark
Danmark benytter dog ikke den undtagelse i den kilometerbaserede vejafgift, som EU ellers muliggør.
Her starter afgiften ved 13 øre per kilometer – uanset om lastbilen kører på strøm eller diesel – og topper ved 86 øre per kilometer for lastbiler mellem 12 og 18 ton. Miljøzonetillægget er på mellem 7 og 43 øre per kilometer.
Det får DTL til at rette en appel til transportminister Thomas Danielsen (V), skatteminister Rasmus Stoklund (S) og finansminister Nicolai Wammen (S): Fjern eller sænk vejafgiften for nulemissionslastbiler, ligesom man har gjort med den tyske Maut.
Maut er Tysklands kilometerbaserede vejafgiftssystem for lastbiler.
Det administreres af Toll Collect og gælder for lastbiler over 7,5 ton, som kører på motorveje og større hovedveje i Tyskland.
Væsentligt for diskussionen i Danmark er, at Tyskland siden 1. december 2023 har fritaget nulemissionslastbiler (primært ellastbiler og brintlastbiler) fra Maut-afgiften i en overgangsperiode frem til udgangen af 2025. Det sker for at fremme den grønne omstilling i den tunge transportsektor.
Fritagelsen betyder, at vognmænd i Tyskland kan spare betydelige beløb ved at skifte til el, mens danske vognmænd stadig skal betale vejafgift, selv når de kører grønt – hvilket skaber debat om konkurrencevilkår og incitamenter.
Ifølge DTL kan staten i en lignende dansk manøvre kompensere det manglende provenu med de forventede indtægter fra CO2-kvoter på transportområdet.
Mangler ladestandere
Mens DTL har fokus på afgifterne, sætter vognmandsorganisationen ITD i sit høringssvar fokus på ladeinfrastrukturen.
Særligt den internationale transport har brug for en mere omfattende og målrettet ladeinfrastruktur, lyder det.
Mobility Denmark – tidligere De Danske Bilimportører – bakker op og peger på, at eldrevne lastbiler stadig er markant dyrere end dieseldrevne. Nulemissionslastbiler koster op til tre gange så meget som dieselpendanter, og en lavere km-afgift vil derfor kunne øge udbredelsen.
Støtte fra ministeriet – ingen kommentar til branchen
Transportministeriet bakker op om EU-Kommissionens forslag og vurderer, at en forlængelse af særreglen vil understøtte den grønne omstilling i EU.
Ministeriet forholder sig dog ikke til branchens bemærkninger om de danske afgifter.
Forslaget blev præsenteret for medlemslandene i EU's landtransportarbejdsgruppe den 4. juli, men er fremsat så sent, at det endnu ikke er optaget på dagsordenen for det næste transportministerrådsmøde den 4. december.
ITD: Myndigheder skjuler vigtig viden
Sideløbende har ITD indgivet en klage til Miljø- og Fødevareklagenævnet efter afslag på aktindsigt i testrapporter om den nye vejafgift.
Sund & Bælt afviste anmodningen med henvisning til miljøoplysningsloven og begrundede det med, at dataene findes i en database, som ikke er omfattet af aktindsigt.
Til gengæld har ITD modtaget et kort sammendrag og en stærkt redigeret version af en rapport, der beskrives som et internt arbejdsdokument.
Hvis myndighederne selv kan udvælge og genskrive, hvad offentligheden må få at vide, og undlade resten, har vi ikke reel aktindsigt.
Sund & Bælts svar giver ingen mulighed for at vurdere, om systemet faktisk fungerede tilfredsstillende, da det blev lanceret, udtaler ITD’s formand, John Agervig Skovrup, i en pressemeddelelse.