23948sdkhjf

Støj og vand skal fjernes fra vejen

Et nyt projekt skal udvikle støjdæmpende asfalt, der samtidig løser problemet med stigende og voldsomme nedbørsmængder i forbindelse med skybrud.
Det nye projekt, der skal ledes af Teknologisk Institut, kaldes for Klimavejen.

Ifølge Miljøstyrelsen er omkring 723.000 boliger i Danmark udsat for vejstøj, som overskrider den vejledende grænseværdi på 58 dB. Flere undersøgelser dokumenterer, at belastning fra trafikstøj har væsentlige sundhedsmæssige konsekvenser som hovedpine, stress og forøget risiko for hjerte-karsygdomme.

- Der findes allerede støjreducerende asfalter på markedet, og der arbejdes på at forbedre de støjreducerende egenskaber, siger Thomas Pilegaard Madsen fra Teknologisk Institut.

- Status er dog, at støjsvage asfalter har kortere levetid. De er også dyrere end traditionelle asfalter. Endelig aftager den støjreducerende egenskab med tiden.

Også dræn-asfalt

Udover støjdæmpende belægninger ses der også på såkaldte dræn-asfalter.

- Der er nogle udfordringer i, at der med tiden vil ophobe sig skidt og snavs på vejen og tilstoppe hulrummene. Dermed reduceres både dræningsevne og støjdæmpende egenskaber. Den udfordring skal vi have løst ved for eksempel at udvikle intelligente vedligeholdelses- og glatførebekæmpelsesstrategier for denne type asfalt, siger Thomas Pilegaard Madsen.

Projektet Klimavejen løber til udgangen af 2016. Ud over Teknologisk Institut deltager Asfaltindustrien, Hovedstadens Forsyningsselskab, NCC, Rødovre Kommune og Vejdirektoratet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063