23948sdkhjf

Scania får ordre på to specielle DSB-kranbiler

Bilerne skal leveres med to Effer-kraner og kombinerede gummi- og toghjul.
Scania har sikret sig en DSB-ordre på to meget store og avancerede kranbiler til DSB. De to kranbiler, der er af typen Scania R 730 LB 10x4*6 HNB, skal opbygges med EFFER 2755-kraner, så de kan løfte afsporede tog og jernbanevogne tilbage på skinnerne.

Scania har sikret sig DSB-ordren gennem et tæt samarbejde med Nyscan og EFFER Krancenter i Aarhus.

Nyscan har gennem årene leveret adskillige kranbiler til DSB. De har stået for salget af Scania-chassiserne, mens Scanias opbygningsafdeling får til opgave at forberede og forstærke chassiserne til de store kraner.

Effer Krancenter skal levere de italiensk producerede kraner, mens skinnehjuls-specialisten SRS Sjölander i Sverige får til opgave at montere skinnehjul på de to kranbiler.

Fem aksler

Fundamentet for de to kranbiler er Scanias største og kraftigste chassiser med 16,4 liters V8-motor på 730 hk. Egenvægten på køretøjerne er beregnet til 53 ton. Derfor har DSB valgt 5-akslede chassiser til den store belastning. Chassiserne er udrustet med tandemtræk og hydraulisk styrbar bageste aksel i tripple-bogien.

Som noget unikt for special-lastbiler af denne type er det lykkedes Scania at specificere chassiserne udelukkende med brug af standardkomponenter fra Scanias modulsystem. Dermed har det været muligt at bygget dem direkte på Scanias samlebånd på fabrikken i Södertälje uden efterfølgende tilpasning eller eftermontering af hoved- eller specialkomponenter.

Det gælder også førerhuset med fladt tag, der er valgt, fordi der så er plads til at kranarmen ligger hen over førerhuset ved landevejskørsel uden at overskride de maksimale 4 meters totalhøjde. Normalt anvendes denne type førerhus kun til autotransportere o.lign. i chassiser med 5- eller 6-cyl. motor, men Scanias modulsystem gør det muligt at kombinere førerhuset med Scanias kraftigste V8-motor.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062