23948sdkhjf

Greenpeace er tilfreds med Putins piratsnak

Vladimir Putins udmelding om, at 30 miljøaktivister ikke er pirater, modtages med tilfredshed af Greenpeace.
Den russiske præsident, Vladimir Putins, udmelding om, at 30 tilbageholdte miljøaktivister fra Greenpeace ikke er pirater, glæder den internationale miljøorganisation.

Det siger arktisansvarlig hos Greenpeace, Jon Burgwald, i en pressemeddelelse.

- Vores protest handlede udelukkende om at beskytte den unikke arktiske natur, og vi er tilfredse med, at præsident Putin nu erkender, at Greenpeace-aktivisterne selvfølgelig ikke er pirater, siger Jon Burgwald.

Aktivisterne sidder i forskellige fængsler i den nordrussiske havneby Murmansk, mens de afventer, om myndighederne rejser sigtelse mod dem.

Tidligere har myndighederne sagt, at de ville tage paragraffer om pirateri i brug, og pirateri kan i Rusland straffes med op til 15 år i fængsel.

Men Putin mener imidlertid ikke, at aktivisterne er pirater.

- Det er absolut klart, at de selvfølgelig ikke er pirater. Men formelt forsøgte de at borde denne platform. Det er tydeligt, at disse mennesker har brudt international lov, sagde Putin på en arktisk konference i Salekhard i det vestlige Sibirien tidligere onsdag.

Greenpeace indledte aktionen i sidste uge, hvor de forsøgte at stoppe den første produktion af olie i Det Arktiske Ocean.

- Aktionen skulle forhindre Gazprom i at blive det første selskab, der borer efter olie i Arktis, og de russiske myndigheder burde fokusere på Gazproms gambling med miljøet i stedet for vores fredelige protester.

- Med Putins melding står det mere og mere klart, at det her forløb har været de russiske myndigheders desperate forsøg på at kvæle kritikken og protesterne mod Gazproms dybt uansvarlige olieboringer i Arktis, siger Jon Burgwald.

Blandt de 30 aktivister er en dansk kvinde, som efter tilbageholdelsen har været i kontakt med Danmarks ambassade i Moskva.

Udenrigsministeriet sagde tirsdag, at der er sendt en dansk diplomat til Murmansk, og diplomaten bliver foreløbig i byen og prøver at få afklaret, om den danske kvinde bliver sigtet eller ej.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.065