23948sdkhjf

Dansk aktivist slipper foreløbig for sigtelse i Rusland

Greenpeace-aktivister er endnu ikke sigtet for pirateri af de russiske myndigheder. Dansker er ved godt mod.
De russiske myndigheder har stadig ikke gjort alvor af truslen om at sigte 30 tilbageholdte Greenpeace-aktivister for pirateri.

Det betyder godt nyt for den danske kvinde, der er blandt de tilbageholdte på Greenpeace-skibet Arctic Sunrise.

- Der er ikke kommet nogle sigtelser mod kvinden eller de andre besætningsmedlemmer. Vi har hørt, at hun har det godt, og hun bliver behandlet godt. Hun er heller ikke blevet afhørt, siger Jon Burgwald, arktis-ansvarlig hos Greenpeace i Danmark.

Han har været i kontakt med den danske ambassade i Rusland, som tirsdag havde sendt en repræsentant til Murmansk for at tale med aktivisten, efter at Arctic Sunrise tirsdag eftermiddag ankom til den nordrussiske havneby.

Oplysningerne bekræftes af chefen for Udenrigsministeriets Borgerservice, Ole Egberg Mikkelsen, der fortæller, at en dansk diplomat har mødt den danske Greenpeace-aktivist, som er ved godt mod.

- Indtil videre bliver den danske diplomat i Murmansk, og vi prøver via de russiske myndigheder at få afklaret, om der bliver tale om en sigtelse, og det forsøger vi hurtigst muligt, siger Ole Egberg Mikkelsen.

Skibet med aktivisterne var blevet slæbt til Murmansk af de russiske myndigheder, som torsdag i sidste uge sendte specialstyrker i aktion, efter to af aktivister dagen før havde forsøgt at borde en olieplatform i Det Arktiske Ocean.

Ifølge Jon Burgwald kan de russiske myndigheder dog stadig nå at sigte miljøaktivisterne.

- Vi ved ikke, om der kommer nogle sigtelser. Ifølge russisk lovgivning har de 48 timer til at komme med en sigtelse, og de 48 timer vil de nok først lade tælle fra tirsdag morgen, selv om det i sidste uge, de anholdt dem, siger Jon Burgwald.

Han forventer, at der først kommer en afklaring sent onsdag.

En talsmand for Ruslands statslige undersøgelseskomité sagde tidligere tirsdag, at man ville åbne en officiel undersøgelse af begivenhederne for at se, om Greenpeace-aktivisterne kan tiltales for pirateri.

Pirateri kan straffes med fem til 15 års fængsel i Rusland.

Greenpeaces advokater har ikke fået grønt lys til at komme i tale med aktivisterne, men det forventer organisationen, at de får lov til.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063