23948sdkhjf

Danskernes privatforbrug styrer mod milliardvækst

Danskernes syn på privatøkonomien er nu så positivt, at tredje kvartal 2013 vil ende med et forbrugsløft på knap to milliarder kroner, skriver Børsen.
Det viser en analyse af den historiske sammenhæng mellem privatforbruget og forbrugertilliden, som Danske Bank har foretaget for avisen.

Analysen er udarbejdet, efter at forbrugertilliden tirsdag overraskede positivt for anden måned i træk.

- En stigning på små to milliarder kroner er ganske pænt. Det er et reelt løft i forbruget, og det er mere optimistisk, end det vi har lagt til grund i vores forbrugsprognose, siger cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian, til Børsen og fortsætter:

- Så hvis de her forbrugertal er retvisende, så kan det være, at vi skal til at opjustere vores forbrugsforventninger.

Forbrugertilliden stiger

For godt en måned siden fik landets økonomer en positiv overraskelse, da forbrugertilliden kravlede op på højeste niveau i over to år og endte på 3,4.

Sammenholdt med en række andre gode nøgletal fik det flere til at tale om forår i dansk økonomi, og nu har temperaturen så fået endnu et nøk i vejret med forbrugertilliden fra juli, der landede på 3,7.

Det betyder, at privatforbruget, som har ligget stort set vandret de sidste tre år, har udsigt til en stigning på 1,8 milliarder kroner i tredje kvartal i år.

- Som oftest vil man sige, at der er en forsinkelse fra den positive ændring i forbrugertilliden, og så til, at man rent faktisk ser, at folk begynder at bruge flere penge, siger en optimistisk Johan Juul-Jensen, økonom i Nykredit.

Bedre boligmarked og stigende indkomst

Både Johan Juul-Jensen og Steen Bocian vurderer, at de bedre takter på boligmarkedet sammen med stigende disponible indkomster er forklaringen på, at danskerne nu igen ser overvejende positivt på både egen og dansk økonomi.

Hos blandt andre virksomheden Svane Køkkenet understreger den administrerende direktør, Ole Lund Andersen, at danskernes optimisme vil manifestere sig inden årets udgang.

- Som det ser ud nu, har vi, når året er omme, en højere omsætning end før krisen i 2008. Så forbrugertilliden er altså virkelig noget, der betyder noget, siger han til Børsen.

Privatforbruget udgør cirka halvdelen af dansk økonomi og er sammen med eksporten en af de centrale drivkræfter i BNP-væksten.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078