23948sdkhjf

Volvo klar til trådløse motorvejstog

Anvendelsen af trådløs teknik til at lænke køretøjer sammen er i dag teknisk muligt. En lastbil styrer en konvoj af køretøjer bag sig.
Teknikken blev demonstreret ved et projekt, som Volvo Trucks deltog i sammen med transporteksperter fra Europa, USA og Japan.

Projektet hedder SARTRE – Safe Road Trains – og er finansieret af EU. Der blev kørt et fuldt funktionsdygtigt trådløst motorvejstog på Volvos prøvebane i Sverige. Forrest var en Volvo FH efterfulgt af endnu en Volvo-lastvogn og tre personbiler.

- Hele motorvejsstoget er koblet sammen via trådløs teknologi, som sikrer, at de efterfølgende biler kører i nøjagtig samme spor som lastbilen, fortæller Andreas Ekfjorden, som er projektleder i Volvo Trucks og står for Volvos deltagelse i projektet.

- Bilerne kører af sig selv, så førerne i de efterfølgende biler kan slappe af eller måske læse en bog eller se TV.

- Afstanden mellem bilerne er meget kortere end i normal trafik, men sikkerheden er lige så stor eller større. Bilerne styres af lynhurtige computere, som reagerer på den mindste kørselsforandring i hver enkelt bil i konvojen.

- Alle bilerne i motorvejstoget har en antenne på taget, som opfanger informationer fra den forreste lastbils datasystem. Hvis den f.eks. begynder at bremse, ville alle de øvrige køretøjer i konvojen bremse på nøjagtig samme tidspunkt, forklarer Andreas Ekfjorden.

Læs mere - og se film

Læs mere om projektet på Volvos hjemmeside:

www.volvotrucks.com

og se en film om projektet på YouTube:

http://youtu.be/zAiTySwWTiQ
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.142