23948sdkhjf

Kan dansk søfart stadig betale sig?

Denne spændende og debatskabende bog bør ligge under juletræet hos alle redere, shippingfolk og søfartsinteresserede.
Kan det stadig betale sig at have en stor og velstående søfartsindustri lokaliseret i Danmark? Dette spørgsmål er det centrale omdrejningspunkt for Henrik Sornn-Friese og Carsten Ørts Hansen i deres nye bog "Landlubbers and Seadogs".

Spørgsmålet er egentlig absurd. Danmark har været en stolt søfartsnation lige siden vikingetiden. Måske har vi i Danmark haft uduelige politikere og dårlige forretningsfolk; men vi har altid haft dygtige søfolk. Danske skibe har sejlet rundt på de syv verdenshave i århundreder, og danske søfolk har været eftertragtede. Så hvordan vover disse to forfattere at stille dette spørgsmål? Tanglopper! Halenegre! Landkrabber!

Det problem, de sætter fingeren på, er globaliseringen. For hvad sker der egentlig med søfarten i disse år, hvor globaliseringen fortsætter i det hæsblæsende tempo? Hvilke implikationer har det for Danmark og andre traditionelle søfartsnationer?

Forfatterne hævder, at globaliseringen har skabt et skift inden for søfart. De store maritime søfartsnationer skal ikke længere findes blandt Vesteuropas lande, men i Sydøstasien og den tidligere Øst-blok.

Henrik Sornn-Friese og Carsten Ørts Hansen analyserer denne omvæltning og sætter fokus på, hvordan globaliseringens strømninger påvirker det danske søfartssamfund og søfartslogistik generelt.

Globaliseringen kan nemlig mærkes, peger forfatterne på, især hos de traditionelle søfartssamfund, hvor mange langsomt må opgive deres nationale handelsflåder og de sociale fordele derved. Se bare på Sverige! Det ligger i luften, at forfatterne aner, at det vil/kan gå samme vej for Danmark.

Nye forudsætninger, muligheder og problemer er opstået, og for at være med i den globale konkurrence er flere store søfartsfirmaer begyndt at outsource vidensbaserede søfartsaktiviteter og arbejdskraft østpå.

Søfartsfirmaer anskuer deres aktiver i et langt mere globalt perspektiv end tidligere, og det skaber udfordringer på nationalt plan.

Titel: Landlubbers and Seadogs.

Forfattere: Henrik Sornn- Friese & Carsten Ørts Hansen.

292 sider

Pris: 320 kr.

Forlag: Copenhagen Business School Press & Nyt fra Samfundsvidenskaberne

http://www.cbspress.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078