23948sdkhjf

Mildere vinde fra havet - længere levetid

Skibene på verdenshavene skal fremover udlede næsten 90% mindre svovl, hvilket blandt andet betyder langt mindre syreregn. Det er resultatet af en skærpelse af reglerne for skibes luftforurening, vedtaget i EU med den danske miljøminister Ida Auken som frontfigur.
"I dag kommer over en tredjedel af svovlen i luften over Danmark fra skibe, så reduktionen i udslippet vil medføre en markant effekt på miljøet", siger fuldmægtig i Miljøstyrelsen, Jesper Stubkjær, til Transportmagasinet.dk.

EU-kommissionen har beregnet, at omkring 500.000 europæere hvert år dør for tidligt som følge af luftforurening, og at cirka 50.000 af disse skyldes partikelforurening fra skibe i EU's farvande.

"Skærpelsen bliver klart til fordel for Danmark, hvor vi jo har rigtigt meget skibstrafik, som foregår tæt på land. Vi får flere leveår, så at sige, og naturen slipper for den syremættede regn, der har været skyld i skovdød og ødelæggelse af heder og moser, som vi især kender det fra 80'erne og 90'erne", siger Jesper Stubkjær.

Partikelfiltre i maxiformat

"For skibene er der fremover to muligheder; enten at bruge renere brændstof eller bruge et røggasrensningssystem, hvor røgen bliver vasket med vand, så partiklerne kommer ud af røgen. Fordelen for skibsrederne med rensningen er, at så kan de sejle videre på det urene, men billige brændstof, heavy fuel. Det koster måske et par millioner kroner at installere, men tilbagebetalingstiden på systemet vil ofte ikke være speciel lang, så det er der mange skibsredere, der ser rigtigt positivt på", siger Jesper Stubkjær til Transportmagasinet.dk.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078