23948sdkhjf

Fagbevægelsen: Invester pensionsmilliarder

Fagbevægelsen vil investere pensionsmilliarder i nye veje og broer og lægger samtidig op til brugerbetaling.
Der skal skabes vækst i Danmark, og det skal ifølge fagbevægelsen blandt andet ske ved, at pensionsselskaberne får nemmere ved at investere de milliarder af kroner, der ligger i pengekasserne rundt omkring, i fælles projekter mellem det private og offentlige.

Fagbevægelsen vil have pengene i spil i forbindelse med de igangværende trepartsforhandlinger og have regeringen til at lave en konkret plan for, hvordan pengene kan investeres hurtigst muligt.

Nedsæt et udvalg

- Man bør i trepartsforhandlingerne nedsætte et udvalg, som kan se nærmere på det her, siger Kim Simonsen, formand for HK til dagbladet Information.

Et såkaldt offentligt-privat-partnerskab (OPP) kan blandt andet stå bag opførelse af en Kattegatbro eller en havnetunnel i København. Selskabet skal dog også forrente sin investering og derfor også stå bag driften eksempelvis via brugerbetaling.

PensionDanmark klar med 10 milliarder

3F's formand, Poul Erik Skov Christensen, er formand for PensionDanmark. Han slår fast, at PensionDanmark, der administrerer overenskomst- og virksomhedsbetalte pensioner for 618.000 lønmodtagere, eksempelvis har 10 milliarder kroner at investere.

- Når nu landet ikke har råd til store infrastrukturprojekter, så kunne OPP være en vej til at skabe øget beskæftigelse, siger Poul Erik Skov Christensen til Jyllands-Posten.

ATP er positiv

Flere pensionsselskaber investerer i øjeblikket i lignende projekter i udlandet, men det er ikke set særligt ofte på dansk grund.

ATP, som administrerer en af Europas største pengetanke, har 500 milliarder kroner på kontoen.

- Vi er rigtig positive over for OPP, som kan spille en rolle for vækst, og vi deltager gerne i diskussionen. Det hele afhænger dog af politiske beslutninger og konkrete ønsker til OPP-projekterne.

Og en Kattegatbro eller an havnetunnel har lange udsigter og vil ikke skabe vækst her og nu. Om de er velegnede til OPP kan vi først vurdere, når vi ser et konkret udspil, siger underdirektør i ATP, Ulrik Weuder til Jyllands-Posten.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078