23948sdkhjf

Stort "ja" til EU’s arbejdstid

Kun DF og LA stemte nej til EU-arbejdstid. Den danske del af EU-loven blev delt i to: bødeforhøjelser og arbejdstid blev adskilt i to lovforslag
Dansk Folkeparti og Liberal Alliance stemte nej til lovforslaget om de EU-dikterede arbejdstidsregler for selvkørende vognmænd. Venstre og Konservative stemte "ja" trods inderlig modvilje. EU-kommissionen truer nemlig Danmark med et sagsanlæg for traktatbrud, hvis reglerne ikke indføres.

De særlige arbejdsregler bliver holdt på et minimalt niveau, hvor loftet for arbejdstiden kun gælder arbejdet ved selve lastbilen og ikke tiden i kontorstolen.

- Kun de helt nødvendige regler til opfyldelse af direktivet vil blive fastsat i bekendtgørelsen. Overholdelse af reglerne vil for eksempel kunne sikres via administrative tilsyn og dokumentation i form af fartskriveroplysninger, oplyser transportminister Henrik Dam Kristensen (S).

De nye regler er heller ikke EU-kommissionens kop te, men EU-parlamentet afviste at ophæve dem, da undtagelsen udløb og EU-reglerne i princippet trådte i kraft den 23. marts 2009.

Cypern, Finland, Holland, Italien, Litauen, Luxembourg, Polen, Rumænien, Slovenien, Slovakiet, Sverige, Tjekkiet og Ungarn har gennemført reglerne eller påbegyndt lovarbejdet, fremgår det af trafikministerens oversigt, som i øvrigt ikke er fuldstændig.

- Frankrig har ikke gennemført reglerne, oplyser Henrik Dam Kristensen i sine svar til Karsten Nonbo.

Sådan er reglerne

Kun administrativt arbejde, der specifikt knytter sig til den udførte transport, er omfattet af reglerne, fastslås det i udkastet til bekendtgørelse.

Den gennemsnitlige ugentlige arbejdstid må ikke overstige 48 timer beregnet over en periode på 6 måneder. Der kan desuden højst arbejdes 60 timer i en enkelt uge.

Den selvstændige vognmand skal registrere sin arbejdstid og opbevare disse oplysninger i 2 år.

Han skal på anmodning fra Trafikstyrelsen indsende oplysninger om den registrerede arbejdstid.

Overtrædelse straffes med bøde.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109