23948sdkhjf

Domstol ophæver lastbilforbud på transitrute i Alperne

Østrigs skal ophæve kørselsforbuddet på en 84 km strækning af motorvej A12 i Tyrol (Inntalautobahn), lyder en dom fra EF-domstolen i Luxembourg.
Det EU-stridige kørselsforbud på den vigtige vej mellem Tyskland og Italien gælder/gjaldt lastbiler over 7,5 ton, der transporterer tunge varer som affald, sten, jord, marmor, motorkøretøjer, tømmer, korn, bark og kork, som østrigerne gerne så transporteret på godsvogne.

Regionen Tyrol indførte et tilsvarende kørselsforbud i 2003, som blev dømt EU-stridigt i 2005.

Det nuværende kørselsforbud stammer fra 2008 og var et forsøg på at udforme en EU-lovlig foranstaltning til nedbringelse af alt for høje NOx-udledninger fra vejtransporten.

For drastisk

Et kørselsforbud kunne være lovligt for at beskytte det sårbare miljø mod luftforurening i Inntal; men Østrig har grebet til et uforholdsmæssigt omfattende kørselsforbud uden at overveje mindre restriktive alternativer. Dermed bryder landet med varernes fri bevægelighed, forklarer EF-domstolen i dommen C-28/09 fra den 21. december 2011.

Sejr for ITD

Dommen er en sejr for eksportvognmandsorganisationen ITD, som deltager i den såkaldte "Alpetransitgruppe" sammen med andre brancheorganisationer i EU. De klagede til EU-kommissionen over det østrigske kørselsforbud.

- Den afgørelse er vi rigtig glade for. Alpetransitgruppen afventer nu de østrigske myndigheders reaktion på dommen, skriver sektionsleder Anders Jessen, ITD, i en pressekommentar.

Italien og Holland kom med indlæg i retssagen til støtte for EU-kommissionen mod Østrig.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078