23948sdkhjf

Danskere har været i gidsel-helvede et år

Nådesløse og grådige somaliske pirater har i et helt år holdt to danske søfolk og fire filippinere som gidsler
Et helt år i gidsel-helvede i det lovløse Somalia.

Det er den triste skæbne for de to danske søfolk, kaptajn Eddy Lopez og styrmand Søren Lyngbjørn samt deres fire filippinske kolleger.

Den 12. januar er det et år siden, at de blev kidnappet af bevæbnede somaliske pirater og ført væk fra fragtskibet Leopard fra det lille rederi Shipcraft. Det skete i Det Arabiske Hav ud for Oman. Skibet fik piraterne ikke med.

Dermed har de for længst den tvivlsomme rekord i tilfangetagelse af søfolk fra danske og danskdrevne skibe. Sekretariatsleder i Rederiforeningen af 2010, Michael Wengel, siger, at det haster med at få gidslerne hjem.

- Det er en ulykkelig situation, og vi opfordrer rederiet til at gøre, hvad de kan, herunder at bruge professionelle rådgivere mest muligt. Det haster med at få løst den her sag af hensyn til de søfarende, siger Michael Wengel.

Han understreger, at såvel rederiforeningen som andre rederier har tilbudt hjælp. Konkret har et rederi med erfaringer i skibskapringer tilbudt at dele ud af sine erfaringer.

De somaliske piraterne har været ualmindeligt grådige og krævet mere end fem gange så meget i løsesum, end der normalt betragtes som markedsprisen.

Rederiet Shipcraft meldte ud i oktober, at gidsel-sagen vil tage livet af rederiet. Egenkapitalen er tabt, og der er udsigt til et underskud på 3,6 millioner, fremgik det af det seneste årsregnskab.

Også Shipcraft appellerer til piraterne om at være realistiske i deres krav, så de seks søfolk kan blive frigivet. Det skete på rederiets hjemmeside før jul.

I oktober krævede piraterne, hvad der svarer til 80 millioner kroner i løsesum for de seks gidsler, der er uden skib. Hvad piraterne kræver i løsesum nu, har det ikke været muligt at få oplyst.

Søndag blev en græsk tanker med 18 besætningsmedlemmer frigivet for omkring 17 millioner kroner.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11