23948sdkhjf

Tre danskere gidsler hos somaliske pirater

I alt 10 danskere blev taget som gidsler af somaliske pirater i 2011 - de syv er frigivet.
* Den 12. januar 2011 blev seks søfolk - herunder to danskere - kidnappet af somaliske pirater fra fragtskibet Leopard fra rederiet Shipcraft i farvandet ud for Oman.

* Piraterne fik ikke skibet med, da hovedmotoren angiveligt ikke kunne starte. Det blev fundet og bragt i sikkerhed af et tyrkisk krigsskib under Nato's indsats mod pirater i området. Skibets last var våben.

* De første tre måneder holdt pirater gidslerne om bord på det kaprede piratskib Polar. Siden har søfolkene været i land i Somalia.

* Piraterne har adskillige gange forsøgt at presse de pårørende psykologisk og presse rederiet til en højere løsesum ved at diktere hvad sømandsgidslerne skal sige, når de får lov at ringe hjem til presse, pårørende og rederi.

* Også på videotjenesten You Tube har søfolkene flere gange - dikteret af piraterne - sendt appeller om hjælp til at komme hjem.

* 29. juni: Rederiet Shipcraft meldes til politiet af Søfartens Ledere for ikke at have gjort nok i forhold til at få gidslerne hjem. Det sker efter langvarig kontrakt til pårørende og en omfattende mail-korrespondance mellem pårørende og rederi.

* De danske søfolk er dem, der fra dansk-drevne eller dansk-ejede skibe har siddet længst som gidsler hos somaliske piraterne nogensinde. Sagen har vakt intern opsigt og undren i rederikredse.

* Rederiet Shipcraft blev i juni - ret usædvanligt - offentligt kritiseret af sin egen brancheorganisation Rederiforeningen af 2010 for sin håndtering af sagen med de seks sømandsgidsler.

* I alt 10 danskere blev taget som gidsler af somaliske pirater i 2011.

* Syv af dem var lystsejlerne på sejlbåden ING, der sejlede lige ind i favnen på pirater ud for Afrikas Horn. De blev købt fri efter godt seks måneders fangenskab. Det er hurtigt i forhold til, hvor længe andre private sejlere har været gidsler.

* Den 25. oktober 2011 blev den dansk nødhjælpsarbejder fra Dansk Flygtningehjælp, Poul Hagen Thisted, sammen med en amerikansk kollega taget som gidsel på land. Deres vagter stod angiveligt i ledtog med piraterne. De er fortsat gidsler hos piraterne.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078