23948sdkhjf

Smalt flertal for ny synslov

De borgerlige partier stemmer imod regeringens nye synslov, der giver Trafikstyrelsen mulighed for uanmeldt efterkontrol på vognmandens firmaadresse. Kontrolsyn vil dog kun ske i kontortiden.
Regeringen er kommet med en masse formildende præciseringer for at opnå et bredere forlig om den nye synslov; men det preller af på de fire borgerlige oppositionspartier.

- Trafikstyrelsen vil kun komme i den almindelige arbejdstid, når der skal kigges på en nysynet lastbil eller varebil. Trafikstyrelsen vil dog intet foretage sig, hvis der er lukket og slukket, eller hvis vognmandsfirmaet er ubemandet. I den situation vil der ikke blive foretaget kontrolsyn, udtaler transportminister Henrik Dam Kristensen (S).

- Kontrolsyn i virksomheder vil blive tilrettelagt så hensigtsmæssigt som muligt. Det vil blive tilstræbt, at det fortrinsvis sker på hverdage inden for almindelig arbejdstid, forsikrer han.

Trafikstyrelsen er heller ikke på jagt efter forseelser, der kan koste vognmandsvirksomheden en bøde.

- Kontrolsyn har kun til formål at kontrollere kvaliteten af det seneste syn. Det er en kvalitetskontrol af synsvirksomhed. Kontrolsyn vil derfor ikke blive anvendt som middel til at kunne udstede bødeforlæg over for vognmanden, beroliger Henrik Dam Kristensen.

Smalt flertal

Disse præciseringer formilder dog ikke oppositionen, som samlet vil stemme imod den ny synslov ved tredjebehandlingen, der finder sted på tirsdag den 29. maj.

Den hårde modstand fra de borgerlige partier skyldes udelukkende det faktum, at Trafikstyrelsen får ret til at troppe op uanmeldt på vognmandsfirmaets firmaadresse for at foretage kontrolsyn af erhvervskøretøjer. Det kan ske op til fire uger efter synet. Loven træder i kraft den 1. juli.

Vejsidekontrol er bedre

Ved førstebehandlingen løftede Brian Mikkelsen (K) sagen op på niveau med grundlovens § 72 om boligens ukrænkelighed og krav om retskendelse.

I stemmeforklaringen nøjes partiet og de tre øvrige oppositionspartier med at erklære, at det er mest hensigtsmæssigt at foretage efterkontrollen på offentlig vej.

- Så er der er ikke tvivl om, at der er sket en overtrædelse af såvel færdselsloven som udstyrsbekendtgørelser og/eller eventuelt lov om synsvirksomhed, erklærer Karsten Nonbo (V).

- Syn af køretøjer hos danske virksomheder vil øge uligheden og fremme anvendelsen af udenlandske køretøjer, hvor fejl og mangler måske endda er større, mener han.

Endelig er oppositionen utilfreds med, at Henrik Dam Kristensen ikke dokumenterer behovet for lovstramningen. Trafikstyrelsen har ikke statistiske oplysninger om fejl på nysynede køretøjer, efter at køretøjerne har forladt synshallen.

Henning Hyllested (EL) står alene som modstander af, Trafikstyrelsen kan tjene penge på data fra styrelsens registre. Men han stemmer alligevel for forslaget.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078