23948sdkhjf

En på trynen til ministeriet

EU’s domstol i Luxembourg underkender danske særregler for svinetransporter
Lene Espersen (K) gik for vidt som justitsminister, da hun påtvang danske svineeksportører nationale regler.

Danske Svineproducenter har nu vundet to delsejre mod Justitsministeriet ved EF-domstolen i Luxembourg. Begge sager vedrører inspektion af dyr under transporten.

Den første drejer sig om højde mellem etagerne. Etageadskillelserne skulle kunne bevæges i forhold til hinanden, så rumhøjden kunne blive 140 cm.

Den anden sejr gjaldt en dansk skærpelse for transporter, der varer over otte timer. Den blev dømt unødvendig.

Den danske stat vandt dog på et tredje punkt om at øge kravet til gulvareal fra 0,42 kvadratmeter til 0,50 kvadratmeter for svin over 100 kg, når rejsen er over otte timer.

Vestre Landsret er bundet af den såkaldte præjudicielle afgørelse, men slagterier og vognmænd kan ikke på forhånd være sikre på, at det ender sådan. Landsretten skal først nærlæse svaret fra Luxembourg, som skal indarbejdes i dommen.

- Nu er særreglerne blevet kendt ulovlige af EU-domstolen. Danske vognmænd har lavet nyttesløse og dyre ombygninger af lastbilerne. Det har været en rigtig stor udgift for både landbrug og vognmænd, uden at det har haft nogen effekt for dyrenes velfærd eller dyrlægernes mulighed for kontrol, siger Birthe Boisen, chefjurist hos ITD.

- Til gengæld kan danske svinevognmænd trøste sig med, at de ikke indhentes af nye EU-krav til uddannelse og materiel. EU arbejder for at hæve de fælles EU-regler op på niveau med de nuværende danske.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094