23948sdkhjf

Lovende fremtid for Bio-DME til lastbiler

Volvos Bio-DME-projektet har til formål at vurdere, om der er et marked for tunge køretøjer.
Halvvejs gennem det to-årige projekt, viser de foreløbige resultater, at Bio-DME allerede fungerer i den daglige drift. Hvis diesel skulle erstattes med Bio-DME, ville CO2-udledningen kunne reduceres med op til 95 procent.

Sammen med en række aktører, herunder Bio-DME producenten Chemrec og brændstof-distributør Preem, har Volvo udviklet et transportsystem, der omfatter hele kæden fra produktion og distribution af Bio-DME til drift i Volvo lastbiler i en række transportvirksomheder.

Ti Volvo Bio-DME lastbiler har nu været i regelmæssig drift siden sidste efterår, og halvvejs gennem projektet, overgår resultaterne forventningerne.

For kort tid siden brød den første af de ti lastbiler gennem 100.000 kilometerbarrieren. Alt i alt har - - Nu har den første af de 10 lastbiler kørt over 100.000 km, fortæller Per Salomonsson, som er projektleder for alternative brændstoffer hos Volvo.

- I alt har de 10 lastbiler kørt i alt 400.000 km.

Meget få problemer

Det er første gang, at Bio-DME bliver brugt som brændstof til køretøjer i så stor skala

- Lastbiler fungerer vældig godt på vejen. Teknologien er pålidelig. Hele processen er kendetegnet ved energieffektivitet, siger Per Salomonsson.

Det samme med de to transportfirmaer - PostNord og DHL - der deltager i projektet.

- Vores chauffører er meget glade, siger Henrik Boding, miljøchef for logistik-området hos PostNord.

- Chaufførerne føler, at bio-bilerne er lige så lette at køre som de konventionelle biler. Selv om der er tale om en helt ny teknologi, har vi oplevet meget få tekniske problemer. Desuden er lastbilerne meget mere stille med Bio-DME i tanken.

Preem har etableret fire tankstationer med Bio-DME i Stockholm, Göteborg, Jönköping og Piteå.

Hvad er Bio-DME?

Bio-DME er en forkortelse for Di-Methyl-Ether. Det er et brændstof, som er fremstillet af forskellig biomasse. I Volvos projekt er brændstoffet fremstillet af sortlud - et biprodukt fra produktion af papirmasse.

Det bliver fremstillet ved Chemrecs forgasningsanlæg i Piteå. Bio-DME kan også fremstilles af andre vedvarende råstoffer.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094