23948sdkhjf

Hirtshals Havn bliver Danmarks første gas-havn

Hirtshals Havn er gået i samarbejde med norske Gasnor om at etablere en station til flydende naturgas. Stationen skyldes Fjord Lines to nye cruisefærger, der bliver forberedt til at kunne sejle på gas.
Flydende naturgas, også kaldet LNG, er udset til at spille en nøglerolle i omstillingen af skibsfarten til mere miljørigtige tilstande.

Internationalt bliver der stillet skærpede krav til skibes udledning af CO2 og partikler, og her er en løsningsmulighederne at lade skibe drives af LNG i stedet for traditionel fuelolie.

Jens Kirketerp Jensen, direktør for Hirtshals Havn, havde taget den lange vej fra Hirtshals til Køge for at fortælle om havnens deltagelse i projektet.

- Hirtshals Havn er på grund af Fjord Line blevet opfordret til at gå med i projektet. Vi havde selvfølgelig nogle tanker om det, men vi mente betingelserne var på plads.

- Hirtshals Havn ligger centralt ved indsejlingen til hele Østersøen, vi har Norge tæt på, så vi synes, at der er alle muligheder her, fortalte Jens Kirketerp Jensen.

- Vi har Color Line, der sejler til Kristiansand og Larvik, Fjord Line, der sejler til Kristiansand, Stavanger og Bergen, og endelig Smyril Line, der sejler til Færøerne. Endelig har vi meget international skibstrafik, der går lige forbi havnen, så vi ligger optimalt i forhold til at være en terminal, der forsyner en lang række forskellige kunder.

- Fjord Line bliver den første helt store aftager af LNG. Den første nye cruisefærge kommer i foråret 2012 og den næste i efteråret 2012, og de er begge forberedt til LNG. Vi er også en industrihavn, og vi har fået de første henvendelser fra landsiden fra firmaer, der ønsker at gå over til LNG. Desuden er der en masse skibe, der sejler forbi og efterhånden omlægger til LNG.

Hirtshals Havn investerer ikke selv i LNG-stationen, det gør derimod Gasnor. Havnen stiller areal og faciliteter til rådighed, mens Gasnor investerer i den nye terminal og sørger for, at den lever op til alle de krav, der bliver stillet.

-Gasnor er for eksempel ved at udvikle nye aluminiumstanke, der er kubiske for at undgå pladsspild, nævnte Jens Kirketerp Jensen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112