23948sdkhjf

Tre måneder til nye totalvægte

De nye regler om lastbilers vægt og akseltryk træder i kraft den 1. juli i år.
Trafikstyrelsen har netop udsendt "Detailforskrifter for køretøjer 2011". Disse forskrifter har været imødeset med spænding. Det er nemlig her, man kan læse om de nye krav til øget totalvægt og akseltryk, som branchen blev stillet i udsigt med trafikforliget af 26. november 2010.

- De nye regler medfører eksempelvis, at totalvægten for et 7-akslet vogntog kan komme op på 54 ton, forklarer Carsten Gade fra DTL.

- Det betyder også, at totalvægten for en 4-akslet lastbil med en 1 + 3 akselkonfiguration kan komme op på 32 ton, hvor første og fjerde aksel er styrende.

- Der har været en stor interesse fra vognmændenes side til at komme i gang med at bygge biler efter de nye regler. Det kan de roligt gøre nu, hvor detailforskrifter endelig foreligger.

Ifølge DTL vil de nye regler komme den del af branchen til gode, som i forvejen kører med tunge læs.

- Det vil typisk være de vognmænd, som kører for entreprenørbranchen, for landbruget med korn og foderstoffer og med skrot og affald. De får nu mulighed for at øge totalvægten fra 48 til 54 ton.¨

Dog mangler vi at få ændret reglerne på et enkelt punkt. Vi vil gerne have, at man med 6-akslede vogntog kan komme op på 50 ton. Det må man ikke endnu, siger Carsten Gade.

De nye regler

Hovedindholdet af de nye regler om øget totalvægt og akseltryk medfører, at:

• Drivakseltrykket forhøjes fra 10 til 11,5 ton på lastbiler ved national kørsel.

• Bogietrykket forhøjes fra 16 til 19 ton på lastbiler ved national kørsel.

• Totalvægten forhøjes fra 24 til 26 ton for 3-akslede lastbiler ved national kørsel.

• Tilladt totalvægt for 4-akslede lastbiler er 32 ton, hvis afstanden mellem køretøjets forreste og bageste aksel er mindst 6,40 meter. De 32 ton kan ligeledes opnås, hvis de to forreste aksler er styrende. Her må afstanden mellem den forreste og bageste aksel være mindst 5,00 meter.

• For andre motordrevne køretøjer med fire eller flere aksler, må den tilladte totalvægt ikke overstige 29.500 kg.

• Tillladt totalvægt for påhængsvogne forhøjes til 30 ton for 4-akslede påhængsvogne, hvis de to forreste aksler er styrende og påhængsvognen har blokeringsfri bremser.

• Tilladt totalvægt for vogntog med minimum 7 aksler forhøjes fra 48 til 54 ton, det vil sige, at totalvægten for vogntog forhøjes med 6 ton mod, at der stilles krav om 7 aksler.

Detailforskrifter for køretøjer træder i kraft den 1. april 2011.

Nye og eksisterende køretøjer kan allerede nu indrettes så de passer til de nye bestemmelser; men køretøjerne må først udnyttes efter den 1. juli 2011.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078