23948sdkhjf

Små rederier er dårlige til gidselsager

To danske søfolk blev offer for deres egen dygtighed og loyalitet - nu er de gidsler på sjette måned.
To danske søfolk blev offer for deres egen dygtighed og loyalitet - nu er de gidsler på sjette måned.

Skal små danske rederier uden den nødvendige rederiorganisation, nødberedskab og forsikringsdækning bag sig overhovedet have lov til at sejle i de piratfyldte farvande?

Det spørgsmål rejses af direktør i Søfartens Ledere Fritz Ganzhorn i kølvandet på nødråbet fra to danske søfolk, der på sjette måned sidder kidnappet som gidsler hos somaliske pirater.

- Den aktuelle sag om Leopard og de tilfangetagne søfolk er desværre et alt for godt eksempel på et meget lille rederis problemer med at hjælpe deres egne ansatte i en kaprings- og gidselsituation.

- Det er ofte de små rederier, der sejler med de langsomme skibe med lavt fribord, langsom fart og en lille besætning, som piraterne har let ved at kapre, siger Fritz Ganzhorn.

Gidslerne fra Leopard er i en meget dårlig situation.

- De er fjernet fra deres skib og last og dermed også fra de umiddelbare forsikringsinteresser. Jeg vil ikke afvise, at der måske havde været et højere tempo i forhandlingerne, hvis også skib og last havde været taget af piraterne, siger han.

Søfolkene - de to danskere, den 47-årige styrmand Søren Lyngbjørn og den 44-årige chilensk-fødte kaptajn Eddy Lopez - har været offer for deres egen dygtighed og loyalitet.

- De forhindrede piraterne i at tage skibet og lasten, og derved blev de selv piraternes fangst, siger Fritz Ganzhorn.

Søfartens Ledere har tidligere opfordret til, at regeringen med Udenrigsministeriet for bordenden skaber et forum for udveksling af erfaringer om gidseltagninger sammen med rederierne, forsikringsselskaberne og fagforbundene.

- Ikke mindst de små rederier vil have stor gavn af et sådant forum. Erfaringen har vist, at de store rederier er langt bedre til at håndtere kaprings- og gidselsituationer end de små, siger Fritz Ganzhorn.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094