23948sdkhjf

Nye og gamle ansigter i transportudvalget

En lastbilmekaniker, et havnebestyrelsesmedlem, to eksministre og fire kvinder er blandt de 29 medlemmer af Folketingets nye trafikudvalg, som nu hedder Transportudvalget.
Transportudvalget har fået en overhaling med ny formand, flere nye ordførere og to ministre blandt de nye medlemmer. Udvalget er som de fleste andre folketingsudvalg udvidet fra 17 til 29 medlemmer. De tidligere stedfortræderne er blevet slettet og gjort til ordinære medlemmer.

Fem partier stiller udelukkende med mandlige udvalgsmedlemmer, mens tre partier – regeringspartierne S, R og SF - stiller med i alt fire kvinder. Deres første udvalgsmøde er den 27. oktober, hvor de dels introduceres til udvalgsarbejdet, dels oplever den første politiske armvridning i et offentligt tilgængeligt samråd med to ministre om betalingsringen.

Venstre

Det mest lastbilkyndige medlem er ubetinget nyvalgte Thomas Danielsen. Han er udlært lastbilmekaniker hos Iveco i Holstebro.

- Jeg troede, at jeg ville være lastvognssælger, og derfor tog jeg mekanikeruddannelsen, fortæller Thomas Danielsen. I stedet tog jeg studentereksamen og blev bankmand.

Han har dog allerede markeret sig i folketingssalen som forkæmper for motorvejen til Holstebro.

Kristian Pihl Lorentzen fortsætter som trafikordfører for Venstre. Han vil med sine egne ord "føre en konstruktiv, men konsekvent oppositionspolitik" for at sikre et højmobilt samfund.

Energiordfører Lars Chr. Lilleholt er Venstres ekspert i udvalget angående transportsektorens CO2-udledning.

Øresundsordfører Martin Geertsen er nok nyvalgt københavner, men har en lang fortid som medarbejder hos Venstre på Christiansborg og som kulturborgmester i København.

Flemming Damgaard Larsen– søn af en vognmand – er rykket ned på næstformandsposten.

Færdselskommissionens formand, Karsten Nonbo forbliver udvalgsmedlem.

Hans Chr. Schmidt har udskiftet ministertitlen med udvalgsmedlemskab.

Socialdemokraterne

Benny Engelbrecht er transportudvalgets ny formand, mens partifællen Henrik Dam Kristensen er blevet transportminister.

Hans kendskab til vognmandsbranchen er geografisk betinget. Han er valgt i Sønderborg og noterer sig, at hjemme i valgkredsen er de glade for, at han fået posten som formand.

Socialdemokratiets ny trafikordfører er Rasmus Prehn, som har dannet par med Magnus Heunicke i mange angreb på den tidligere regering. Selv om Magnus Heunicke er blevet partiets nye politisk ordfører, beholder sin plads i trafikudvalget.

Karin Gaardsted er nyvalgt fra Viborg og afløser Jens Chr. Lund både som folketingskandidat og trafikudvalgsmedlem. Hun er svoren tilhænger af det såkaldte hærvejsmotorvej.

Mette Reissmann er nyvalgt københavner med havneerfaring fra bestyrelsesposter i By & Havn og Copenhagen Malmö Port (CMP).

Orla Hav fra Aalborg interesserer sig for erhvervspolitik.

Torben Hansen er - udover sin post i transportudvalget - miljøordfører og næstformand i den socialdemokratiske folketingsgruppe.

Dansk Folkeparti

Trafikordfører Kim G. Christiansen fortsætter støttet af miljøordfører Jørn Dohrmann (DF) og nyvalgte kommunalordfører Morten Marinus Jørgensen.

De Radikale

Det radikale Venstres tre udvalgsmedlemmer er alle nyvalgte. Andreas Steenberg er partiets trafik- og erhvervsordfører.

Han er flankeret af Rasmus Helveg Petersen, som også er klima- og energiordfører, og Lone Loklindt, som er partiets miljøordfører. Hun er medlem af by- og miljøudvalget på Frederiksberg.

To SF’ere

Der er to SF’ere med i transportudvalget. Anne Baastrup fortsætter som trafikordfører. Jesper Petersen, som er fra Sønderjylland, fortsætter også, men er tillige blevet udnævnt til politisk ordfører i partiet.

Tre EL’er

Enhedslisten stiller med tre medlemmer i transportudvalget. Gruppeformand Per Clausen bevarer sin plads i transportudvalget, selv om han har afgivet ordførerposten til nyvalgte Henning Hyllested fra Esbjerg og aktiv i 3F’s transportgruppe.

Det tredje medlem er Lars Dohn. Han har ikke siddet i Folketinget før.

Liberal Alliance

Miljø- og energiordfører Villum Christensen fortsætter i transportudvalget, men har afgivet ordførerposten til Leif Mikkelsen, som også er Liberal Alliances landsformand.

Konservative

De konservative får to medlemmer i transportudvalget. Partiformand Lars Barfoed er trafikordfører med erfaring fra begge ministerier af storbetydning for vognmandsbranchen, nemlig justits- og transportministerierne. Retsordfører Tom Behnke er det andet konservative trafikudvalgsmedlem.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078