23948sdkhjf

Uvist hvornår danske gidsler kommer hjem

Staten forhandler af princip ikke med hverken pirater eller andre kriminelle. Og betaler heller ikke løsesum.
Staten forhandler af princip ikke med hverken pirater eller andre kriminelle. Og betaler heller ikke løsesum.

I alt ni danskere, heraf tre børn, er gidsler hos somaliske pirater.

Men den danske stat går af princip ikke ind i forhandlinger med pirater eller kriminelle og den udbetaler heller ikke løsesum.

Chefen for Borgerservice i Udenrigsministeriet, Charlotte Slente, siger, at de to gidselsager vækker bekymring og følges tæt, men den danske stat går ikke ind i forhandling om frigivelse.

- Den danske stat forhandler af princip ikke med pirater eller andre kriminelle. Dermed ligger vi på linje med, hvad andre stater gør, fastslår hun.

Hvis den danske stat stik imod disse principper indlod sig på at forhandle og udbetale løsesum, ville Danmark bringe tusindvis af danskere over hele verden i fare for kidnapninger og kapringer.

- Myndighederne bistår gidslerne og de pårørende så godt som muligt. Men vi deltager ikke i forhandlingerne med piraterne.

- De varetages i de to sager dels af rederiet, dels af familien. I begge sager bistår et professionelt sikkerhedsfirma henholdsvis rederi og pårørende, siger Charlotte Slente.

Selv om ministeriet har kontakt til såvel rederi som pårørende, kan det ikke sige noget om udsigten til, hvornår danskerne kan løslades fra deres somaliske gidsel-helvede og returnere til Danmark.

Af hensyn til gidslerne og deres pårørende kan Udenrigsministeriet ikke bidrage med oplysninger om sagernes forløb.

- Vi har hele tiden været bekymrede over situationen for de ni danskere og fire filippinere, der holdes som gidsler af pirater i Det Indiske Ocean i de to sager. De danske myndigheder følger begge sager meget tæt, siger Charlotte Slente.

De syv lystsejlere, et forældrepar fra Kalundborg, deres tre børn og to unge gaster, blev taget til fange den 24. februar på deres lystbåd ING. De har været gidsler i fire måneder. Familien var på en to år lang jordomsejling, der skulle slutte 1. august i år.

De blev bordet af pirater, da de sejlede ind i farligt piratfyldt farvand ved Afrikas Horn, hvor danske fragtskibe ikke har sejlet i årevis, netop på grund af piratfaren.

På sjette måned er seks søfolk, blandt dem to danskere, gidsler hos somaliske pirater, efter at piraterne kidnappede dem fra det danske fragtskib Leopard fra rederiet Shipcraft den 12. januar.

Skibet lod piraterne drive i rum sø, fordi hovedmotoren ikke kunne starte.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.067