23948sdkhjf

En Smart Start på alkoholpolitikken

Alkoholpolitik er på dagsordenen i stadig flere virksomheder. Alkolåse kan støtte op om initiativet.
Tendensen i samfundet er klar: Flere og flere tager ansvar og beslutter ingen alkohol på arbejdspladsen. Men derfra og til at virksomhederne kører med alkolåse i biler, varebiler og lastbiler er der endnu et stykke vej.

Det ved Jan Winum Povlsen fra Jawin Safe Trip alt om. I tre år har han været importør af Smart Start-alkolåse.

- Der er rigtig mange virksomheder, der er positive, og som gerne vil det her - men stadig afventer lidt. De er nervøse for, om alkolåse signalerer, at virksomheden har problemer med alkohol på arbejdspladsen, siger Jan Winum Povlsen.

Et andet aspekt er, at nogle medarbejdere kan føle sig mistænkeliggjorte, når arbejdsgiveren installerer alkolåse.

- På messen talte vi med flere medarbejdere, der synes det ville være en god ide, hvis deres firma installerede alkolåse - de synes det ville være et godt signal at send udadtil, siger Jan Winum Povlsen, der peger på, at de virksomheder, der faktisk installerer alkolåse, får helt andre - positive - reaktioner.

Bl.a. oplever et taxafirma, der bruger alkolåse, at kunder bestiller "en taxa, gerne den med alkolåsen". Desuden får chaufførerne anerkendende bemærkninger og kommentarer.

Endelig oplever Jawin Safe Trip, at brancher med fokus på image og sikkerhed, herunder transport af kemikalier, brændstof mm., er længst fremme, når det gælder installering af alkolåse Mange muligheder

Alkolåse kan bruges i forbindelse med andre former for transport: persontransport, håndværkerbiler, sælger-korps eller servicebiler mm.

I dag har Jawin flere hundrede alkolåse ud at køre, men derudover er der også en række andre områder, hvor alkolåse kan indsættes: For eksempel i arbejdet med dyre, farlige maskiner eller produktioner, hvor det er afgørende, at medarbejderen så at sige er helt appelsinfri.

- Det signalerer ansvarlighed, når en virksomhed bruger alkolåse. Dels overfor medarbejderne, men også overfor kunderne og deres værdier samt det øvrige samfund. Det er jo ofte meget værdifuldt gods eller farligt gods, som transporteres i lastbilerne, siger Povlsen.

Han peger i øvrigt på, at alle virksomheder bør starte med at indføre en alkoholpolitik:

- Alkolåse bør ikke stå alene, men bør ledsages af an alkoholpolitik, som hjælper medarbejderne.

Politikerne i Danmark har desuden vedtaget en lov, der gør det muligt, at dømme spritbilister til en alkolås. Da det endnu ikke er afgjort, hvordan ordningen skal gennemføres i praksis, venter dette forretningsområde stadig på kunder.

Smart Start

Der ligger mere end 20 års erfaring bag de amerikanske alkolåse Smart Start, der blandt andet anbefales af Motorförarnas Helnökterhetsforbund i Sverige.

Smart Start er sikret mod snyd, idet luften f.eks. ikke kan suges gennem bagsiden af apparatet. Desuden er der en log-fil, så data kan udlæses. Systemet kan også kombineres med en kameraløsning, som blev præsenteret på Transport 2011.

Installation af en alkolås begynder ved cirka 8000 kr. pr. bil.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.077