23948sdkhjf

Den lykkelige emigrant fra Knaben

Siden den nu 52-årige nordmanden Arne Knaben begyndte sin karriere hos Volvo Trucks for 22 år siden har han, som er født og opvokset på familiens bondegård ved metalminen Knaben på Sørlandet, tilbragt de fleste år udenfor hjemlandet.
Arne Knabens voksne liv startede faktisk i det norske landbrug - milevidt langt fra den erhvervskarriere hos Volvo Lastvogne, som har givet ham og familien smør på brødet siden 1989.

- Efter uddannelse som landsbrugsmekaniker brugte jeg de første år af min grønne ungdom på at levere og reparere landbrugsmaskiner i den sydlige del af Norge, husker Arne Knaben.

Efter at have lagt det norske landbrug bag sig, rejste Arne Knaben til svenske Linköbing, for at læse til maskiningeniør og industriøkonomi. Det var netop disse uddannelser, som førte til hans nu 22 år lange karriere hos Volvo Lastvogne.

- Volvo bad mig og en studenterkollega om at tage til Holland og skrive en afhandling om datakommunikationssystemer til lastbiler. Resultatet faldt åbenbart i Volvos smag. For kort efter, i 1989, blev jeg fastansat og har været det siden, fastslår Arne Knaben, som i dag er chaf for Volvo i Australien - nærmere bestemt i Wacol nær Brisbane.

Direktør i Indien

De første år hos Volvo i Göteborg arbejde Arne Knaben med konkurrent analyser. Derefter takkede han ja til en stilling som regionschef for efterrmarkedschef hos Volvo Norge, og avancerede på et senere tidspunkt til salgs- og regionschef for 12 af de i alt 18 daværende norsk privatejede Volvo forhandlere.

Karrieren i hjemlandet blev afsluttet som storkunde sælger og en kort periode som presse- og kommunikationschef.

I nyere tid er Arne Knaben mest kendt for års virke som Vice Præsident for Volvos aktiviteter i Bangalore Indien.

Efter to år under indiske himmelstrøg blev Arne Knaben i 2003 kaldt hjem til Volvos hovedsæde i Göteborg for at medvirke til udvikling af Volvos Retail-system, der kort og godt går ud på at skabe et godt forhold mellem de Volvo-ejede Truck Centre og private Volvo-forhandlere.

Chef i Danmark

I 2007 overtog Arne Knaben den varme chefstol for importselskabet Volvo Lastvogne Danmark og Volvo Trucks Center Danmark.

Der blev han hurtigt kendt som en let omgængelig, dygtig og ambitiøs leder.

Efter godt tre års virke som chef for Volvos danske aktiviteter, havde han løst de planlagte opgaver og fandt derfor tiden moden til nye udfordringer.

President i Australien

I skarp duel med mange andre ansøgere vandt Arne Knaben stillingen som CEO og President for Volvo Group Australia, som udover Australien består af markederne i New Zealand og Papua Nygunea.

Nu 18 måneder efter den altid lykkelige nordmand overtog jobbet, er hans arbejdsglæde og ambitionsniveau større end nogensinde.

- Da jeg kom herned, vidste jeg faktisk ikke ret meget om Australien; men jeg blev hurtigt klar over hvilket vidunderligt land det er at leve i og hvilke vidunderlige mennesker jeg skulle arbejde sammen med. Og efterhånden som de første 18 måneder er gået er de første positive indtryk bare blevet forstærket i en sådan grad at også min hustru Id Merete og vores 15-årige datter Kristina er blevet næsten uudtrykkelig lykkelige for at være her, hvor vi bor i nærheden af Brisbane i Queensland udtaler Arne Knaben.

- Jeg har haft det virkelig godt og været utrolig glad for tidligere arbejdsopgaver for Volvo Trucks i Norge, Sverige, Indien og Danmark; men intet kan matche min nuværende tilværelse her i Australien.

En masse lærdom

Arne Knaben lægger ikke skjul på, at VGA er en virksomhed i god stand. Og det var faktisk også tilfældet da han fik virksomhedens overordnede ansvar lagt på sine skuldre.

- Endnu har det ikke været nødvendigt at foretage ændringer af virksomhedens ledelse og struktur. Det har givet mig mulighed for at bruge tilstrækkelig tid på at stifte nærmere bekendtskab med personalet i vores Volvo og Mack forhandler netværk – og dets kunder, fortæller Arne Knaben.

- Det at vise sit ansigt frem og få personlig kontakt til de mennesker jeg er omgivet af til daglig, er noget jeg betragter som yderst vigtigt. At det samtidig giver mig en masse ubetalelig lærdom, betragter jeg blot som en ekstra gevinst.

Den nærmeste fremtid

Ifølge Arne Knaben ser fremtiden lys ud for Volvo Group Australia.

- Såvidt jeg ved, ser alle vore medarbejdere meget lyst på fremtiden.

- Efter det generelle marked for lastbiler +15 ton oplevede 30 procent tilbagegang (ca. 8.250 enheder) i årene 2008 og 2009, er tiden ændret til en mere positiv udvikling, fastslår Arne Knaben og fortsætter.

- I Volvo regi er vi godt på vej mod øget markedsandel, og det næste skridt er så, at få Mack placeret på en fortjent markedsposition, slutter han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094