23948sdkhjf

Aarhus har Europas mest effektive havn

Containerterminalen på Aarhus Havn var i første kvartal 2011 den mest effektive blandt 18 nordeuropæiske havne, hvis man måler på det totale antal løft af containere per time.
Det flotte resultat fremgår af en undersøgelse, som APM Terminals har gennemført på den rute, hvor Maersk Line sejler med verdens største containerskibe - de såkaldte E-klasse skibe mellem Asien og Europa.

- Effektivitet handler om penge, og i shipping-branchen kan selv små marginale besparelser have en værdi på flere millioner dollars, siger havnedirektør Bjarne Mathiesen.

Han betragter førstepladsen som et stempel, hvorpå der står, at containerterminalen i Aarhus Havn for alvor har bevist sin konkurrencedygtighed.

- Vi adskiller os betydeligt fra nogle af de havne, der ligger meget tæt på os, og som vi konkurrerer med, fortsætter havnedirektøren.

- Vi er blevet målt på effektivitet, men jeg mener, at vores førsteplads også skyldes, at vi har den nødvendige kapacitet i kraft af kraner, terminaludstyr, kajer og arealer. Når man skal betjene verdens største containerskibe, kan det billedligt talt ikke lade sig gøre at være effektiv med få, små kraner på en kort kaj.

Behov for effektivitet

Behovet for effektivitet i havnene aldrig har været større, fordi de store containerskibe for længst har indført såkaldt "slow steaming", som betyder, at de sejler langsommere for at spare på olieforbruget og dermed reducere miljøbelastningen.

- Derfor er superoptimering i havnene vigtigere end nogensinde før, siger Bjarne Mathiesen.

- Hvis skibene sejler langsommere og "grønt" på havet, kan de til gengæld være både hurtige og "grønne" i havnen. Hos os er det nemlig ikke mere forurenende at være hurtig," siger Bjarne Mathiesen.

Plus 12 procent

Mens Aarhus Havns effektivitet viser en stigende tendens, går det samme vej med godsomsætningen på havnen. I årets første fire måneder er omsætningen steget med 12 pct. i forhold til samme periode sidste år.

Også når det gælder de store krydstogtskibe, har Aarhus Havn vist sig at have en konkurrencemæssig fordel i kraft af sin kapacitet.

Den 12. august går verdens tredje største passagerskib, krydstogtskibet Queen Mary 2, til kaj i Aarhus som det eneste sted i Danmark.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079