23948sdkhjf

Gratis arbejde

Alle vognmænd bør skrive en regning til det offentlige, fordi det administrative bøvl bliver værre og værre, skriver Poul Rudolf i denne uge.
Formanden for Morsø Vognmandsforening Benny Nielsen blev på et tidspunkt så træt af at skulle svare på spørgsmål fra Danmarks Statistik, at han sendte en faktura på 2.700 kr. for anvendt tidsforbrug. Han fandt det rimeligt, at han fik en eller anden form for kompensation for alt det gratis arbejde, han udfører for det offentlige.

Den provokerende faktura kom tilbage – ubetalt. Men formanden for de 21 aktive foreningsmedlemmer på Limfjordsøen fik da signaleret, at nogle i vognmandsbranchen føler, at det offentliges omfangsrige oplysningsbehov er kammet helt over.

Vognmændene anvender urimeligt megen tid på at forsyne stat og kommuner med viden, som stort set ikke kan anvendes til andet end at sikre en række offentlige arbejdspladser. I vognmændenes øjne er hovedparten af de indsamlede informationer ubrugelige.

Politikerne erkender, at det private erhvervsliv er plages af alt for meget "papirnusseri". De taler om at reducere de administrative plager, men det bliver mest ved snakken. Antallet af administrative byrder vokser og vokser, selv om økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen påstår det modsatte.

Ministeren fik da også en over næsen på DTLs generalforsamling, da næstformanden Leo Jensen fastslog, at det ikke er en virkelighed, som vognmændene oplever. Tværtimod bliver det værre og værre.

22 pct. flere love

En ny undersøgelse, som Dansk Erhverv netop har gennemført for analysevirksomheden Mandag Morgen, bekræfter til fulde DTL-medlemmernes opfattelse af, at det går den gale vej. Siden sidste år steg antallet af love og bekendtgørelser med hele 22 procent.

Leo Jensen havde ikke noget konkret bud på, hvad der går galt for lovgiverne. Om det er politikerne, som vil for meget, eller om det er embedsmændene, som har for lidt føling med, hvilke konsekvenser en paragraf får for vognmændene, fandt han ikke så afgørende.

Det var langt mere væsentligt at give vognmændene fornuftige muligheder for at drive deres forretning, men det er svært, når der hele tiden skal bruges så megen tid på det administrative.

Ens skemaer

Et lille skridt på vejen mod bedre tider kan være, at de forskellige kommuner eller statslige myndigheder anvender samme indberetningsskemaer til de samme ting. Selv en beskeden reduktion af de administrative byrder er velkommen.

Nu er det ikke tilstrækkeligt, at DTL og Dansk Erhverv deltager i regelforenklingsgrupper. Der skal mere hårdtslående metoder til.

Hvis samtlige danske vognmænd anvendte Benny Nielsens eksempel og sendte en faktura for at udføre gratis arbejde for det offentlige, ville det med garanti være en provokation, som ligger lige til højrebenet for de forskellige tv-stationer.

Med tv-fokus på et vognmandsoprør kan erhvervslivets stigende administrative byrder sagtens blive et tema i den kommende valgkamp.

Men det forudsætter altså, at vognmændene tager sig sammen og skriver en regning til det offentlige hver. Jo før jo bedre. Aktionen kan passende koordineres af de lokale vognmandsforeninger. En standard-faktura til medlemmerne er nok det mest praktiske. Den kan formentlig rekvireres i DTL.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078