23948sdkhjf

Græsted Veterantræf i Pinsen

Pinsedagene står atter i mekanikkens tegn i den lille nordsjællandske by, Græsted, 6 km. fra Gilleleje. Her samles for 15. gang mekanik fra de sidste 120 år og vises frem "live" på det, der nok er Skandinaviens største all-round mekaniktræf for hele familien.
Sidste år fik ikke færre end 25.000 mennesker en nostalgi oplevelse af de helt unikke, hvor hundredvis af samlere og mekanik entusiaster beredvilligt satte udviklingen i stå for nogle dage og viste glimt fra den mekaniske udvikling igennem tiden.

Træffet er opbygget som et nostalgisk marked med gammelt tivoli, gøglere, musik og dyrskue; men den røde tråd igennem det hele er mekanikken.

Mekanikken spænder lige fra bicycler fra 1900 til sportsvogne fra 1969. Den øvre grænse er nemlig sat til 1970, hvor tingene efter arrangørernes mening bliver for nye.

Men der er altså også nok at opleve indenfor disse 120 års spektrum.

Tonstunge damptraktorer

Tag nu bare træffets særkende, de uforlignlige tonstunge damptraktorer og tromler eller de mange gamle skibs- og landbrugsmotorer, der med deres taktfaste tøffen kalder minderne frem om en dansk fiskerihavn før rækkemotorer holdt deres indtog sammen med jernskibene.

I massevis af biler fra perioden kommer på besøg og mest interessante er nok de dampdrevne, der havde deres storhedstid op til 1910 for så at måtte vige for benzinbilerne.

Motorcykler og militære køretøjer

Et af de store tilløbsstykker er opvisningerne i moto-cross på motorcykler fra 1950'erne og de historiske militærkøretøjer fra 1940 og frem, lige fra den klassiske jeep til tonstunge panserkøretøjer.

Veteran-tog

Dampveterantog vil fremvise jernbanemekanik anno 1900.

Man kan tage med på en 20 minutters tur ind i den grønne Gribskov, hvis man da ikke vil tage på en lille tur med et lille roetog inde på selve træffet..

Stadig flere veteranlastbiler

Lastbiler har altid været en fast bestanddel af Græsted Veterantrpæf - og i år er der flere lastbiler end nogensinde før.

Traktorer og veteran-pløjning

Traktorer, som vi kan huske dem for år tilbage, vil vise pløjning. Her får de i år nogle virkelig sjældne konkurrenter. I 100 året for den sidste damppløjning i Danmark vil to dampplove fra 1879 vise hvordan industrialiseringen for alvor satte gang i storlandbruget og kickstartede den maskinelle revolution på landet. Også hestepløjning er der blevet plads til i forbindelse med det børneskue der ser dagens lys for første gang på træffet i år.

Nostalgisk mad og specialøl

Når nu sulten melder sig prøver træffet også her at gå nye nostalgiske veje. Mange af madboderne er af gammelt tilsnit, og øllet er specialfremstillet på et mikrobryggeri for at få kvaliteten i top.

Kvaliteten fejler heller ikke noget i det gamle kaffetelt hvor der serveres gærbagt bagværk og skænkes kaffe fra madam blå kaffekander af personale udklædt i tøj fra 1910.

Træffet holder åbent i pinsen fra lørdag den 11. til mandag den 13. juni. Det koster 75 kroner for voksne og kr. 25,- for børn.

Se mere på www.veterantraef.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125